Smotra domaćih pisaca i kritičara u DKSG

Dom kulture „Studentski grad“

22 – 25. januar 
19.00 – 21.00
Klub Magistrala

POSTNINOVSKE ČAROLIJE 
Nesveobuhvatna smotra domaćih romanopisaca s kritičarima koje su izabrali 

Utorak, 22. januar


19.15 
VLADIMIR VUKOMANOVIĆ RASTEGORAC 
razgovara Saša Ćirić

Vladimir Vukomanović Rastegorac (Kraljevo,1986), doktorirao na Filološkom fakultetu. Piše književnu kritiku. Autor tri knjige poezije, poeme za decu i zbornika pesama o smrti za decu i mlade, priređivač izbora iz mlade srpske proze. Od je njegov prvi roman.

Saša Ćirić (Pirot, 1975) završio Srpsko-svetsku književnost. Književni kritičar na Radio Beogradu II i u tjedniku Novosti iz Zagreba. Urednik u Betonu, dodatku Danasa. Pisao političke analize za e-novine, e-balkan, Peščanik i elektrobeton.net.

19.45 
Skajp uključenje iz Banja Luke
LANA BASTAŠIĆ
razgovara Jasmina Vrbavac


Lana Bastašić (Zagreb, 1986) piše priče i poeziju. Dobitnica nagrada za priču, kao i nagrada za poeziju i dramu. Živi u Barseloni, gde uređuje književni časopis Carn de cap i vodi školu književnosti Bloom. Uhvati zeca je njen prvi roman, preveden na katalonski.

Jasmina Vrbavac (Beograd, 1965) diplomirala Jugoslovensku i svetsku književnost, magistrirala na FDU. Urednica u Redakciji za kulturu RTS-a. Bavi se književnom kritikom i teorijom. 

20.15
FILIP GRBIĆ
razgovara Katarina Pantović

Filip Grbić (Beograd, 1984) diplomirao Filozofiju. Za prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio nagradu Miloš Crnjanski. Prelest je njegov drugi roman.

Katarina Pantović (Beograd, 1994) diplomirala Komparativnu književnost u Novom Sadu, gde pohađa doktorske studije. Piše poeziju i književnu kritiku. 

Sreda, 23. januar


19.15 

BRANKA KRILOVIĆ
razgovara Zoran Paunović 

Branka Krilović (Prnjavor, 1950 ) bila je urednica i pozorišna kritičarka na RTS-u. Autorka dokumentarno-igranog filma Višegradom u Andrićevom odelu. Objavila zbirku priča, knjigu pripovedne proze i roman Prekasno – starinski roman.

Zoran Paunović (Bor, 1962), profesor Engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, esejista i prevodilac. Član Ninovog žirija.

19.45 
ŽARKO RADAKOVIĆ 
razgovara Marjan Čakarević 

Žarko Radaković (Novi Sad, 1947), pisac i prevodilac. Piše priče, multižanrovsku prozu, romane. Sarađivao s umetnicima Erom Milivojevićem, Julijem Kniferom i Ninom Pops. Autor zbornika i antologija. Prevodilac Petera Handkea. Živi u Kelnu. Krečenje je njegov osmi roman.

Marjan Čakarević (Čačak, 1978) diplomirao na katedri za Srpsku i svetsku književnost, gde je na doktorskim studijama. Piše poeziju, kritiku, eseje. Deo uredništva časopisa Polja. Član Ninovog žirija.

20.15 
MILISAV SAVIĆ
razgovara Ana Stišović Milovanović 

Milisav Savić
 (Raška, 1945), romanopisac, pripovedač, esejista, istoričar književnosti i prevodilac, doktorirao na katedri za Jugoslovensku i svetsku književnost. Urednik Studenta, Mladosti, Književne reči, Književnih novina, Prosvete, ministar-savetnik u Ambasadi SCG u Rimu. Predavao srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Londonskom univerzitetu, Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, Firenci i Lođu. Dobitnik Ninove nagrade, koju je vratio, za roman Hleb i strah. Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji njegov je deveti roman.

Ana Stišović Milovanović (Užice, 1964), profesorka, književna kritičarka i teoretičarka. Autorka udžbenika, teorijskih studija, recenzija. 

Četvrtak, 24. januar


19.15 

SANjA NIKOLIĆ 
razgovara Teofil Pančić

Sanja Nikolić (Split, 1976) diplomirala Filozofiju na Beogradskom univerzitetu. Živi u Berlinu. Sila i Soni u Berlinu je njen prvi roman.

Teofil Pančić (Skoplje, 1965), kolumnista i kritičar Vremena, politički komentator Radija Slobodna Evropa. Dobitnik nagrade Dušan Bogavac za etiku i hrabrost. Autor knjiga eseja.

19.45
BOJAN BABIĆ 
razgovara Tamara Krstić

Bojan Babić (Beograd, 1977) diplomirao na katedri za Srpsku i svetsku književnost. Dobio nagradu Fonda Borislav Pekić, bio u užem izboru za Ninovu nagradu. Piše priče i romane. Yahoo je njegov peti roman. 

Tamara Krstić (Beograd, 1977) diplomirala Srpski jezik i književnost. Novinarka Radio Beograda I, književna kritičarka. Članica Ninovog žirija.

20.15 
MUHAREM BAZDULj 
razgovara Miroljub Stojanović 

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977), pisac, novinar i prevodilac. Piše romane, priče i eseje. Objavljuje tekstove u sarajevskom Oslobođenju, Politici i Nedeljniku. Dobitnik novinarskih nagrada za hrabrost, istraživačko novinarstvo i komentar. Prevodi s engleskog jezika. Kvadratni koren iz života je njegov osmi roman.

Miroljub Stojanović (Priština, 1958) o filmovima i knjigama objavljivao u brojnim časopisima, novinama i publikacijama, posebno akcentujući azijske kulture.

Petak, 25. januar

19.15 
VLADIMIR ARSENIJEVIĆ 
razgovara Ivan Milenković


Vladimir Arsenijević (Pula, 1965) za prvi roman U potpalublju (prvi deo tetralogije Cloaca Maxima) dobio Ninovu nagradu. Istoimena pozorišna predstava nagrađena Sterijinom nagradom. Ilustrovani roman Išmail s Aleksandrom Zografom. Osnivač regionalnog književnog festivala Krokodil. Objavljuje kolumne i eseje u zemlji i regionu. Ka granici je njegov sedmi roman.

Ivan Milenković (Ćuprija, 1965) diplomirao Filozofiju, magistrirao na FPN. Zamenik glavnog urednika Radio Beograda III. Urednik filozofske biblioteke izdavačke kuće Fedon. Član Ninovog žirija.

19.45 
IGOR MAROJEVIĆ 
razgovara Mladen Vesković 

Igor Marojević (Vrbas, 1968) diplomirao Srpski jezik i književnost. Piše romane, priče, novele, eseje i drame. Drama Nomadi izvođena je na katalonskom i španskom jeziku, na kojem je i pisana. Prevodi sa španskog. Dobitnik, između ostalih, nagrada iz Fonda Borislav Pekić i Desimir Tošić. Član Srpskog i Katalonskog PEN centra. Jedan od osnivača Srpskog književnog društva. Tuđine je njegov sedmi roman.

Mladen Vesković (Beograd, 1971) diplomirao Jugoslovensku i svetsku književnost. Zaposlen kao viši savetnik za međunarodnu saradnju u oblasti jezičke kulture i književnog stvaralaštva i savremenog stvaralaštva Srba u inostranstvu u Ministarstvu Republike Srbije.

20.15 
VULE ŽURIĆ 
razgovara Nikola Marinković
 

Vule Žurić (Sarajevo, 1969) piše romane, priče, radio-drame, knjige za decu. Koautor monografije o Zvezdi i Partizanu. Priređivač zbirki priča posvećenih Gavrilu Principu i Branku Ćopiću. Autor scenarija za film G. Markovića Slepi putnik na brodu ludaka i drame Posljednji mejdan Petra Kočića. Dobitnik Andrićeve nagrade za Tajnu crvenog zamka. Strah i pomor je njegov deseti roman.

Nikola Marinković (Čačak, 1988), diplomirao Srpsku književnost sa južnoslovenskim jezicima, gde je doktorand i istaživač-pripravnik. Piše književnu kritiku za Pečat, objavljuje naučne radove u periodici.

21.00 Svirka zatvaranja prve SMOTRE domaćeg romanopisanja
Igor Marojević i Milan Milosavljević Burda

+ Jelena Lengold, čiji smo roman predstavili
– Vladimir Tabašević, koga su obaveze sprečile da učestvuje

Izvor: Dom kulture „Studentski grad“

Related posts

Leave a Comment