„Da i Re, telo kao instrument“ na sceni Kosmodrom

Pozivamo Vas da nam se pridružite i otkrijete jedinstvenu predstavu za koju će se tek čuti! 

Posle uspešne turneje u 2018. godini po Evropi (Nemačka, Austrija, Italija, Turska), regionu (Bosna, Crna Gora) i Srbiji (Novi Sad, Divčibare, Šabac, Ruma, Bečej, Sombor, itd.), „Da i Re, telo kao instrument“ poslednji put gostuje u Beogradu u Dorćolskom narodnom pozorištu, scena Kosmodrom, 28. 12. od 20.30 h, pod tim imenom. Naime, predstava će se, u novom ruhu i sa novim imenom, „Kiss“, od 2019. godine izvoditi na kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

„Da i Re, telo kao instrument“ je komični akustični mjuzikl. Priča o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškaraca i žena. Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pesama “Smaka”, Princa, “Bitlsa”, tradicionalnih balkanskih pesama kao i autorskih numera samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima – samo sopstvenim telom i glasom. Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike u svom praobliku.

Premijerno izveden na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu 2016. godine. Predstava je odigrana preko 50 puta u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Turska, Crna Gora, Bosna). Nastupi na festivalima: BELEF, Art Trema Fest, Mauntin mjuzik fest, Milano klaun festival, Festival stranih kultura u Parizu, Barski ljetopis, itd.

Trajanje predstave: sat vremena.

Rediteljka: Višnja Obradović

Izvođači: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški

Muzički aranžmani/kompozicija: Alice in WonderBand

Dizajn zvuka: Goran Vujičin

Kostimografkinja: Nataša Jovičić / Lutkart

Frizure: Budislav Vlajkov / Beastic

Produkcija: Otvoreni krug Novi Sad

KRITIKA

„Ovi umetnici koriste samo svoja tela i glasove kao muzički instrument. Ništa više od toga. To čine doduše toliko energično, znalački i ubedljivo, da njihov nastup postaje krajnje zabavno i zanimljivo zadovoljstvo, koje istovremeno ide i do dubina… To što oni nude je čista energija, ritam u svom praobliku.“

Peter Kes, pozorišni kritičar, „Zidojče cajtung“

Višnja Obradović je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Edukovala se širom sveta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa, komedije del arte. Odigrala brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za razne predstave i bila 3 godine docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

Trupa Alice in WonderBand je orkestar koji pleše. Služi se glasom i tehnikom telesnih perkusija (body percussion), u kojoj je telo ritmički instrument. U svom izrazu umetnici kombinuju pozorišni jezik sa fizičkim teatrom, pokretom, cirkusom.

NAGRADE

– Specijalna plaketa za istraživanje zvuka kao pozorišnog izraza na XXI Art Trema Festu u Rumi

– Specijalna nagrada za fascinantan istraživački postupak na telu i njegovo pretvaranje u pozorišni zvučni znak, VIII Internacionalni festival alternativnog teatra Gest u Sečnju

– Nagrada za najbolju glumicu na VIII Internacionalnom festivalu alternativnog teatra Gest u Sečnju, Ana Vrbaški

VIDEO

Izvor: Alice in WonderBand

Foto-izvor: Radmila Jeremić

Related posts

Leave a Comment