Veče posvećeno Ingmaru Bergmanu u CZK Smedervo

Povodom 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih filmskih reditelja 20. veka, Ingmara Bergmana, u Centru za kulturu Smederevo će, u okviru naučno-obrazovnog programa, u utorak, 18. decembra, sa početkom u 19 sati biti održano tematsko veče „Predeli duše-filmsko stvaralaštvo Ingmara Bergmana“.

O „bergmanovskom“ odnosu prema filmskoj umetnosti, karakterističnim temama, osobenostima njegovog rediteljskog izraza biće vođen razgovor sa Miroljubom Stojanovićem, filmskim kritičarem i urednikom izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije. Uz podsećanje na ostvarenja koja ulaze u vrh svetske kinomatografije kao što su „Sedmi pečat“, „Divlje jagode“, „Čas vuka“, „Kroz staklo, tamnije“, „Persona“, „Krici i šaputanja“, „Fani i Aleksander“ itd, biće ukazano na Bergmanov tretman pitanja vere i sumnje, „ćutanja Boga“, smrti, kolapsa u komunikaciji.

Biće približeni i analizirani pristup filmu kao izrazu unutrašnjih vizija, frustracija i snoviđenja, poetika koja je okrenuta suptilnim sagledavanjima ljudskih stanja, psihologija likova obuzetih prazninom, teskobom, otuđenih ili emotivno podrivenih, sa ocrtvanjem njihove pozicije u odnosu na ljubav. Biće osvetljen i način na koji je Bergman kroz film obrađivao subjektivne procese kao što su sećanja i snovi, kao i odnos intelektualnog i emotivnog.

Ulaz je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazvnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Izvor: Centar za kulturu Smederevo

Related posts

Leave a Comment