Upoznajte Kinu na Vračaru

Kina: Uspon zmaja

Božidarac u saradnji sa Institutom Konfucije vas poziva da prisustvujete jedinstvenom celodnevnom događaju i upoznate Kinu kroz manifestaciju Kina: Uspon zmaja tokom subote, 15.decembra u Božidarcu.

Glavna ideja je da građanima približimo kulturu Narodne republike Kine koje je postala jedan od glavnih motora globalnog razvoja. U 2018. godini Kina proslavlja 40 godina privrednih reformi koje su zaslužne za njen uspeh. Naša država i glavni grad postali su deo inicijative Jedan pojas, jedan put i time se približavamo ovoj nama dalekoj državi. Tokom subote posetioci će imati priliku da vide predmete, šoljice, tacne, koja se koristi u ritualnom ispijanju čaja, nauče osnove pokrete u kineskoj kaligrafiji od strane Kineza koji žive u Beogradu, naprave novogodišnje ukrase u kineskom stilu, probaju autentičan čaj, čuju više o pet feng šui elemenata i filozofiji koja stoji iza toga, ali i saznaju zanimljivosti o samoj usponu ovog zmaja i šta je to ustvari novi put svile o kome priča ceo svet.

Na samom početku događaja posetioci će moći da savladaju i osnovne  ćigong vežbe koje su deo tradicionalne kineske medicine. Takođe otvoren je poziv i za učestvovanje u radionicama pravljenja ukrasa, rezanja papira i kineskoj kaligrafiji. Prijave se vrši putem sajta ustanove. Pored toga posetioci će moći da pogledaju i jedan moderan kineski film čija radnja je smeštena u Šangaju. Film je titlovan na srpski jezik. Događaj se zatvara tribinom o kineskom usponu i novom putu svile u subotu od 19 časova koja će se fokusirati i na očekivanja od ove incijative. U svet kineskog razvoja sa osvrtom na program Jedan pojas, jedan put uvešće posetioce autor knjige o Kini u Evropi Sanja Arežina i politikolog Ivana Čočanović saradnica Konfucije instituta.  

Kina: Uspon zmaja se organizuje u okviru manifestacije ‘’Upoznaj druge kulture na Vračaru’’ čiji pokrovitelj je beogradska opština Vračar.

Ulaz je besplatan.

Izvor: Božidarac

Related posts

Leave a Comment