„Ostavljeni“ Tom Perota u „Dereti“

U bliskoj budućnosti iz nerazjašnjenih razloga 2% čovečanstva odjednom je isparilo u događaju poznatom kao Iznenadni nestanak, fenomen koji ne mogu da objasne čak ni verski poglavari. Da li se konačno dogodilo vaznesenje o kome vekovima propoveda hrišćanstvo? I ako jeste, šta ako nisu uzneseni oni najpobožniji i najbolji među nama, već milioni, čini se, širom sveta nasumično odabranih ljudi, različitih vera? Kako će se ostavljeni nositi s nestankom roditelja, dece, supružnika, najbližih prijatelja? I ima li uopšte smisla nastaviti uobičajeni život, svesni da nisu odabrani? Sa ovim teškim pitanjima suočava se ceo svet, pa i neutešni građani Mejpltona u Ohaju.

Tri godine kasnije, gradonačelnik Mejpltona Kevin Garvi nastoji da se stvari vrate u normalu. Iako nijedan od članova njegove porodice nije bio žrtva Iznenadnog nestanka, niko od njih više nije isti: supruga Lori ga je napustila da bi se pridružila kultu „Ostavljenih grešnika” i zavetovala se na ćutanje, ćerka Džil je od odlikašice postala problematična, promiskuitetna tinejdžerka, a sin Tom je napustio koledž da bi sledio Svetog Vejna, sumnjivog proroka koji leči ljude zagrljajima. Dok pokušava da pomogne sugrađanima, Kevin otpočinje romantičnu vezu s Norom Derst, koja je tog kobnog 14. oktobra izgubila muža i dvoje dece.

Ostavljeni nisu naučnofantastični roman – to je realna priča s tek naučnofantastičnom premisom, o tome kako ljudi izlaze na kraj sa gubitkom i osećanjem sopstvene prolaznosti. Književni kritičari nekih od najuticajnijih američkih časopisa, poput Vašington posta i Njujork tajmsa, ocenili su ovo Perotino delo kao jedan od najboljih romana 2011. godine, a 2014–2017. HBO je producirao TV seriju snimljenu po ovom književnom predlošku, koja je postigla ogroman uspeh širom sveta. 

***

„Jednostavno, ovo je najbolja epizoda Zone sumraka… koju niste gledali dosad.Stiven King

„Perotina najambicioznija knjiga do sada. Premisa je jednostavna koliko i zastrašujuća (naročito za junake).

Roman je pun onih koji su iz korena promenili svoj život ili otkrili nešto značajno o sebi, onda kada ih podstaknu radikalni preokreti.

Iako je ton dela više komičan nego tragičan, uglavnom je saosećajan, nikad ne praveći jasnu distinkciju između „dobrih“ i „loših“ likova,

već ih sve predstavljajući kao smrtnike ‒ obične osobe koje se suočavaju s neobičnom situacijom.“ Kirkus Reviews

„Perota je još sa romanom Mala deca stekao status briljantnog hroničara prigradske dosade,

a sa ovim neobičnim, pronicljivim, zaraznim romanom Ostavljeni nadmašuje samog sebe (pomera sopstvene granice)…

Izuzetno zabavno štivo… Ova knjiga je vesela, urnebesna i puna nežnosti i nade.“ Marie Claire

„Apsurdne okolnosti i autentični likovi stvaraju čudesan efekat, tako da ova priča postaje  živopisno istraživanje naših verovanja,

najbitnijih stvari u životu i toga kako da nesputano nastavimo dalje… Perota sa simpatijom gleda na svoje likove, što očekuje i od nas.“ Seattle Times

„Perotin najzreliji, najprivlačniji roman koji potvrđuje njegov razvoj od komičara do smelog hroničara najdubljih ljudskih strahova i želja.

Začinjen humorom i sa primesama jeze, ovaj pronicljiv roman uvlači nas u neke veoma mračne uglove ljudske psihe.“ Washington Post

„U svom novom provokativnom romanu Perota uranja pravo u naš nemir. Reč je o nežnom prelasku u naučnu fanstastiku,

bez unakaženih tela i razorenih zgrada; realističan roman izgrađen na naučnofantastičnoj osnovi.“ Boston Globe

„Perota ima sposobnost da satiru oplemeni toplinom i u apsurdu nađe značenje. Lako je ismevati ekstremne oblike religioznosti.

Teže je naći njihovo značenje i primenu. Perota uspeva i jedno i drugo u ovom neobično ubedljivom delu.“ More Magazine

Izvor: Dereta izdavaštvo

Related posts

Leave a Comment