Projekat „Gurđijev“ u SKC-u

UTORAK, 4. DECEMBAR U 20.00 VELIKA SALA
OPUS NEO – Projekat Gurđijev Srbija/Francuska
Muzika tišine i kontemplacije
Ivana Grahovac, čelo
Olivije Morel, klavir

Projekat Gurđijev je aktuelan poslednjih nekoliko godina sa nastupima na velikom broju koncerata u Francuskoj u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici džeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije.
Projekat Gurđijev narednih godine biće predstavljen publici širom Francuske i Srbije tokom turneja kada će nastupiti u saradnji sa gostujućim muzičarima.
Duo Ivana Grahovac / Olivije Morel izvodi ovu kontempativnu i duboku muziku kroz pisanu i improvizacionu interpretaciju, igru zvučnih tekstura, melodija i harmonije sa kontrapunktnim elementima istražujući volumene azijskih ritmova, himni i molitvi.
Spoj sakralne i folklorne muzike nudi most između meditacije i plesa, svesti i transa.
Georgij Ivanović Gurđijev (1877 – 1949) grčko-jermenskog porekla, čovek koji je preuzeo ulogu da promeni duhovnu atmosferu zapada, učitelj plesa, filozof, psiholog, pisac, i što je najvažnije – čovek koji ovladao dubokim poimanjem ljudske prirode.
Ova muzika nosi odjek starih tradicija iz obreda drevnih hramova, specifičnih zvukova pravoslavne liturgije i duhovnih svetkovina.
Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivijeom Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima: Piano et Mediterannee, Led Zep Session i sada Gurdjieff projekat u saradnji sa raznim umetnicima (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys) na mnogobrojnim festivalima.

Izvor: SKC

Related posts

Leave a Comment