Program Muzeja Jugoslavije povodom 100 godina od formiranja prve jugoslovenske države

U okviru programa obeležavanja 100 godina od ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu, Muzej Jugoslavije će 1. decembra 2018. godine u Palati Srbija na Novom Beogradu otvoriti izložbu Dan vredan veka. Drugi deo programa- konferencija Muzealizacija Jugoslavije – zamrzavanje ili aktivno pregovaranje zajedničkog nasleđa, u organizaciji Muzeja Jugoslavije i Platforme za savremenu umetnost Kiosk, 2. i 3. decembra biće održana u Domu omladine Beograd.Oba događaja, zbog radova u objektu Muzej 25. maj, koji je od decembra 2017. godine zatvoren za publiku, organizovana su van muzejskog kompleksa.

Autorski tim izložbe Dan vredan veka čine Radovan Cukić, kustos, Veselinka Kastratović Ristić, muzejska savetnica, Marija Vasiljević, kustoskinja (Muzej Jugoslavije) i dr Zoran Bajin, istoričar (Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković). Izložba objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, ali i naglašava koliko su se vizije stvaranja jugoslovenske države razlikovale od jedne do druge interesne grupe i kroz različite periode. Pored arhivskih dokumenata, plakata i fotografija iz tog perioda biće izložene umetničke slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja i oružje. Izložbu će publika uz prethodnu prijavumoći da obiđe svakog vikenda, od 2. decembra 2018. godine do 28. aprila 2019. godine. Tokom trajanja izložbe, biće organizovan bogat prateći program, a svake subote u 12.00 časova stručna vođenja. Posetioci se mogu prijaviti preko linka https://goo.gl/v8yRrs ili pozivom na broj 062/800-33-22 svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 časova.

Muzealizacija Jugoslavije – zamrzavanje ili aktivno pregovaranje zajedničkog nasleđa istražuje razne statuse jugoslovenskog nasleđa, kao i potencijal ideja i vrednosti koje to nasleđe ima u sadašnjem trenutku, ali i značaj koji može imati u budućnosti. Konferenciju na kojoj će učestovati istoričari, književnici, kustosi i javne ličnosti sa prostora nekadašnje Jugoslavije, otvoriće mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, a ulaz je slobodan.

Tokom dva dana, u okviru različitih panela, zajedno sa sagovornicima i publikom otvorićemo neka od sledećih pitanja: Da li je prošlost Jugoslavije već istorijski obrađena i pohranjena u muzejima i arhivima? Da li je sadržana u istorijskim tekstovima, raspravama, predmetima mnogobrojnih kolekcija, sećanjima? Da li je možemo razumeti kao završeni period u linearnom protoku vremena koji je iza nas ili pak kao politički i kulturni predeo koji je uvek u pokretu i uvek u nastajanju? Da li nam to zajedničko nasleđe može pomoći da razumemo neka dešavanja u današnjem trenutku, da razumemo neke od kriza kroz koje svet prolazi? Da li na primeru multinacionalne, multikonfesionalne zemlje sa sopstvenim putem u socijalizam, koja se raspala pre gotovo tri decenije, možemo razmišljati o mogućim rešenjima sadašnjih izazova?

Izvor: Muzej Jugoslavije

Foto-izvor: Proglasenje Kraljevine SHS, Ivan Tisov, ulje na platnu 1926 godina

Related posts

Leave a Comment