Veče posvećeno poeziji i fotografiji Željka Đurića u CK Smederevo

Veče posvećeno poeziji i fotografiji protojereja dr Željka Đurića, pod nazivom „Senke kad im vreme nije“, a povodom istoimene knjige koja okuplja pesnička i fotografska dela, biće održano u ponedeljak, 19. novembra sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Uz pozivanje na pesme i prikaz fotografija, kao i razgovor sa autorom, biće razmotren kreativni odnos prema fenomenu senke, kao i upućenost stvaralačkog bića na dve umetničke oblasti čije dodirne tačke je moguće prepoznati. U okviru programa biće tematizovana čovekova vremenitost, unutrašnja rascepljenost, njegovo stradanje, neizvesnost i nesigurnost kojima je izložen. Povratak u detinjstvo, potreba za kućištem ali i vizija života kao putovanja zauzimaće značajno mesto u osvrtu na Đurićevo stvaralaštvo. Napetost i dijalog između prisustva i odsustva, života i smrti, pronalaženja i nedostajanja kao elemenata poetskog i egzistencijalnog iskustva biće sastavni deo autorske večeri. Moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, a ulaz je slobodan. 
Protojer dr Željko Đurić profesor je na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju. Autor je brojnih istraživačkih radova i stručnih članaka iz oblasti teologije, kao i knjiga: Sotiriološke pretpostavke učenja svetog Atanasija Aleksandrijskog o stvaranju sveta i rađanju Sina, Svet idola i vaskrsenje u Hristu po svetom Atanasiju Velikom, Služenje episkopa-kanonsko predanje, Slikovnost teologije, Ikona istorija reč, Bogoslovlje Crkve i teologija ikone. 
Od 1996. je počeo da se bavi fotografijom a od 2006. godine da aktivno izlaže svoje radove. Zvanje Majstora fotografije u Foto Savezu Srbije stiče 2013. godine.
Do sada je učestvovao na preko180 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobio preko 60 nagrada i stotinak priznanja, diploma i zahvalnica.
Sačinio i organizovao 12 samostalnih izložbi.
Željko Đurić autor je i pesničkih zbirki koje pored poezije uglavnom uključuju i njegove fotografije: Talasi, Svet koji nestaje i svet koji nastaje, Slepi vo i druge pesme, Krug, Senke kad im vreme nije. Đurićev opus obuhvata i fotomonografije Vreme teatra, Indija dva pogleda (koautor sa Zoltanom Bisakom), Za život sela.
Starešina je Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Smederevu.

Izvor: Centar za kulturu Smederevo

Related posts

Leave a Comment