„Petrijin venac“ – restaurirana verzija u Jugoslovenskoj kinoteci

SPECIJALNA PROJEKCIJA

Vip Kinoteka: Petrijin venac (1980) – restaurirana verzija

Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Četvrtak, 15. novembar 2018.

U okviru projekta Vip Kinoteka 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan digitalno restauriran film „Petrijin venac“ reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma. Dve besplatne projekcija ovog filmskog ostvarenja iz 1980. godine zakazane su za 18 i 20.30 časova u svečanoj sali u Uzun Mirkovoj 1.

Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat Vip Kinoteka ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Četvrtak, 15.11.2018.
18:00 / 20:30 PETRIJIN VENAC (JUG, 1980)
RESTAURIRANA VERZIJA
Uloge: Mirjana Karanović, Dragan Maksimović, Pavle Vuisić, Milivoje Mića Tomić, Olivera Marković, Miloš Žutić, Rade Marković, Branko Cvejić, Ljiljana Krstić
Scenografija: Miodrag Mirić
Muzika: Zoran Simjanović
Montaža: Branka Čeperac
Fotografija: Tomislav Pinter
Scenario: Srđan Karanović, Rajko Grlić
Režija: Srđan Karanović

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment