Izložba „Igračke i roboti“ u KC Zrenjanina

MEĐUNARODNA   IZLOŽBA IGRAČKE I  ROBOTI U KNJIGAMA UMETNIKA  PERGAMENT KONCERTINA  AUTORSKI  JE PROJEKAT  MEDJUNARODNE KULTURNE SARADNJE mr LEPOSAVE  MILOŠEVIĆ SIBINOVIĆ.

Na izložbi učestvuje   82 autora  sa  188   radova  islikanih   na jagnjećem pergamentu.Učesnici   su iz Meksika,Srbije,Francuske,Španije,Rusije,Jermenije, Australije,Kube,Bugarske,Slovenije,Makedonije…

Kustos izložbe u Zrenjaninu Jasmina Tutorov,muzejski savetnik

Oganizacija:Udruženje “Bagljaškult”I MZ”Veljko Vlahović”

Izložba će biti otvorena u  mesnoj zajednicI “Veljko Vlahović”Bagljaš ,Zrenjanin,u petak ,26.10 u  19,00

Autor izlobe Leposava  Milošević Sibinović komentariše:                                                                                                                                       

“Autorski  medjunarodni  kontinurirani projekat pergament koncertina traje od 2000. godine i do sada je predstavljen na 60 izložbi u zemlji i svetu. Aktuelna tema postavke  Igračke i roboti nastala je oktobra 2016.  godine prilikom posete Muzeju starih igračkaka Meksika. Svideo mi se predlog gospodina  Roberta Šimizua (Roberto Shimizu) da osmislim izložbu za jedinstveni muzej čiji je osnivač i vlasnik.  Formatirala sam podloge pergament knjiga u formi harmonike i stavila ih na kreativno raspolaganje pozvanim umetnicima. Doživljen, upamćen svet detinjstva i bezazlene igre u ranom uzrastu pokazali su se zahvalnim  za vizuelno promišljanje. Probudile su se usnule igračke.

Sigurna sam da je veći broj učesnika tematske izložbe razvijao svoje filmove sa emotivnim nabojem, što je rezultiralo  zanimljivim likovnim refleksijama. Knjige su realizovane različitim autorskim poetikama od bliskih dečjem načinu predstavljanja, preko realističkih,asocijativnih do apstraktnih. Korišćene su crtačke, grafičke, slikarske I kombinovane tehnike.”

Izvor: Kulturni centar Zrenjanina

Related posts

Leave a Comment