Arhipelag na 63. Beogradskom sajmu knjiga

Hartije od vrednosti

Arhipelag je u 2018. godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio šezdeset novih i obnovljenih izdanja u različitim izdavačkim formatima, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su Havijer Serkas, Nina Jergekov, Fiona Sampson i Dejvid Homel. Knjige Arhipelaga dobile su više domaćih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima su Nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu priča Uglješe Šajtinca Žena iz Huareza i Nagrada Međunarodnog sajma „Trg od knjige“ u Herceg Novom za najbolju ediciju godine za ediciju „Zlatno runo“. Arhipelag je u ovoj godini objavio kapitalnu studiju Ljubomira Erića Sigmund Frojd Život sa strahom od smrti (1902-1920), kao i arheološku studiju Branislava Anđelkovića Arehologija smrti. Ka razumevanju starog Egipta.

Zastupajući prava svojih domaćih autora, Arhipelag je potpisao sa poznatim izdavačima od Norveške i Nemačke do Brazila, od Poljske i Francuske do Kine, od SAD do Turske, od Rumunije i Albanije do Danske, od Italije i Španije do Rusije ugovore o pravima i prevodima 27 knjige svojih pisaca na 14 jezika.

Arhipelag je učestvovao na šest međunarodnih sajmova knjiga i stručnih konferencija u oblasti izdavaštva (Moskva, Bled, Zagreb, Podgorica i Herceg Novi).

Arhipelag je između dva Sajma knjiga objavio nekoliko štampanih izdanja Arhipelag magazina i nastavio razvoj elektronskog izdanja ovog magazina za književnost, kulturu i nove ideje.

Rad na velikom međunarodnom projektu 100 slovenskih romana, čiji je Arhipelag najaktivniji nacionalni izdavač, pokazuje se u novim izdanjima i novim prevodima, kao i u velikim međunarodnim promocijama, pri čemu je ova edicija dobila i svoje izdanje na engleskom i španskom jeziku SLAWA.

Klub čitalaca Arhipelag je u vremenu između dva Sajma knjiga u Beogradu nastavio da se širi i raste. Stekli smo nove čitaoce koji nas prate iz knjige u knjigu i na taj način dobili novu energiju bez koje je savremeno izdavaštvo teško zamisliti.

Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. Roman Havijera Serkasa Hohštapler izazvao je veliko interesovanje srpskih čitalaca, nastavljajući ogroman evropski uspeh ovog pisca. Zahvaljujući romanu Dvojno državljanstvo, srpski čitaoci su mogli da upoznaju Ninu Jargekov, novi značajan glas savremene francuske i evropske književnosti. Njen roman je uzbudljiva i promišljena priča o nekim od najaktuelnijih pitanja savremene Evrope, među kojima su i migracije, nerazumevanje, sukobi različitih kultura. Sajamsku premijeru doživeće roman velikog izraelskog pisca Avrama Jošue Peta godišnjih doba. Mada je ova knjiga prevedena na sve veće svetske jezike, ovo je prvo piščevo delo u prevodu na srpski jezik. Avram Jošua je član velike trojke savremene izraelske književnosti koju, zajedno s njim, sačinjavaju još David Grosman i Amos Oz. Na Sajmu knjiga biće predstavljen i novi prevod romana Majkla Kaningema Sati. Roman je nagrađen Pulicerovom nagradom, a po njemu je nastao istorimeni i višestruko nagrađivani film Stivena Daldrija sa Nikol Kidman i Meril Strip u glavnoj ulozi. Potpuno otkriće za srpske čitaoce biće klasik portugalske književnosti iz prve polovine XX veka Mario de Sa Karnejro i njegov roman Lucijeva ispovest u kome se daje snažna slika Lisabona i Pariza tog vremena, ali i pripoveda o umetničkim zajednicama tih gradova i tajanstvenom zločinu koji će ih potresti.

Neobična i provokativna panorama moderne anglofone međužanrovske književnosti U šta smo se to pretvorili, koju je priredio je pisac i posvećeni istraživač kratkih proznih oblika Srđan V. Tešin, u saradnji sa prevoditeljkama Bojanom Gajski i Draganom Miljević, ispunjena je uzbudljivim prozama, neočekivanim rešenjima, nesvakidašnjim pripovednim novostima, preokretima i zapletima, novim postupcima i istraživačkim rešenjima, retkom otvorenošću prema novim medijima i prema senzibilitetu novih generacija.

Čudovište voli svoj lavirint je knjiga kratkih eseja, aforizama, zapisa i maksima Čarlsa Simića. Knjiga je nastajala decenijama, a sada pred čitaoce dolazi iz pesnikovih beležnica, pri čemu se jedan deo ove knjige prvi put pojavljuje upravo u ovoj knjizi na srpskom jeziku. Srpsko izdanje ove jedinstvene knjige ilustrovao je Predrag Koraksić Corax.

Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti dve neobične putopisne knjige. Jedno je knjiga putopisa, priča i eseja knjigu Vide Ognjenović Putovanje u putopis u kojoj se, kroz dijalog sa Isidorom Sekulić i njenim Pismima iz Norveške, govori o savremenoj Norveškoj, njenoj kulturi i gradovima, društvu i izrazima savremenog života. Drugo je knjiga italijanskog autora Kristijana Ekera Peščana granica u kojoj se jezikom putopisa i eseja, proze i geopolitičkih istraživanja govori o malo pohznatim krajevima Rusije i centralne Azije.

Novi roman Jelene Lengold Odustajanje obeležio je ovu književnu i izdavačku sezonu kao knjiga koja je došla do mnogih čitalaca, o kojoj je napisano mnoštvo novinskih tekstova i književnih kritika i o kojoj se govorilo na čitavom nizu posećenih promocija u različitim gradovima u Srbiji. Roman Sofije Kordić Hipofiza u egzilu, objavljen nedavno i na češkom jeziku, predstavlja snažnu priču o raspadu Jugoslavije i o emigranstkim iskustvima i iskušenjima mnogih mladih ljudi koji su u drugim zemljama i drugim kulturama pokušavali da nađu svoj novi dom. Na drugoj strani, novi istorijski roman Nikole Moravčevića Ilona Strašna vraća se u još dublju srpsku istoriju, u epohu pre Nemanjića, na sam početak XII veka. Moravčevićeva Ilona Strašna je roman o jednom nedovoljno osvetljenom delu srpske, mađarske i evropske istorije iz prve polovine XII veka i o Jelena Vukanović, ćerka velikog župana Raške Uroša I Vukanovića, jedinoj ugarskoj kraljici srpkog porekla.

Roman Veselina Markovića Izranjanje, jedan od najboljih srpskih romana u novom veku, ponovo će se naći pred čitaocima. Premijerno će biti predstavljena knjiga priča Milete Prodanovića O papagajima i predatorima u kojoj se jezikom ironije, humora, alegorije, groteske i fantastike pripoveda o junacima i događjima zahuktale tranzicione stvarnosti.

Arhipelag je jedini tržišni izdavač u Srbiji koji objavljuje poeziju. Ove godine čitaocima predstavlja čak šest knjiga pesama domaćih i stranih pesnika. Pored novih pesničkih knjiga Lasla Blaškovića, Tomislava Marinkovića, Ane Seferović i Miroslava Aleksića, tu su i knjige pesama britanske pesnikinje Fione Sampson i slovačkog pesnika Milana Rihtera.

Knjiga Dragoljuba Mićunovića Demokratija, populizma i entropija predstavlja rasprava o ključnim savremenim izazovima demokratije i o uzrocima pojave populizma kao globalnog procesa koji poslednjih godina oblikuje svetsku političku i društvenu scenu. Kao politički filozof i sociolog, Mićunović istražuje na koje sve načine populizam menja strukturu savremenih društava i zbog čega demokratija ostaje garancija društvene stabilnosti.

Posle prve knjige knjige u kojoj je prikazan život mladog i ranog Frojda, Arhipelag nastavlja da objavljuje kapitalnu biografiju Sigmunda Frojdačiji je autor Ljubomir Erić. U drugoj knjizi Frojdove biografije prikazuju se život i delo slavnog naučnika u rove dve decenije XX veka. To su neke od ključnih godina u Frojdovom životu i u njegovom stvaralačkom radu. Erić detaljno opisuje Frojdova prijateljstva i neprijateljstva, saradnike i protivnike, velike trenutke i naučna otkrića, detalje iz privatnog života, ali i manje poznate detalje iz biografije Sigmunda Frojda među kojima posebno mesto ima Tajni komitet koji je Frojd osnovao sa najužim krugom svojih istomišljenika. Otuda je knjiga Sigmund Frojd Život sa strahom od smrti (1902-1920) jedistvena u našoj kulturi.

Knjiga Boška Mijatovića Zemlja, novac, država opisuje nekoliko upečatljivih epizoda iz istorije srpske ekonomije od srednjeg veka do tranzicije naših dana.

Uspeh prvog kola edicije za decu i tinejdžere Mali Arhipelag podstakao je da pripremimo nove knjige za decu i osetljive. Među njima su najpoznatija knjiga za decu Davida Grosmana Zagrljaj s predivnim ilustracijama Mihal Rovner i novi roman Mari-Luiz Gej i Dejvid Homel o porodičnom putovanju po Francuskoj Put pod noge.U ediciji „zvučnih knjiga“ Audio Arhipelag objavljena je antologija srpskih priča o evropskim gradovima Svet oko nas koju je priredio Gojko Božović.

Pisci na štandu Arhipelaga na 63. Beogradskom sajmu knjiga

Ponedeljak, 22. oktobra 2017, 15-17 časova

Branislav Anđelković (Antropologija smrti)

Dragan Lakićević Lakas (Portret političara u mladosti)

Tomislav Marinković (Večito sada)

Goran Nikolić (Razbijanje ekonomskih mitova)

Uglješa Šajtinac (Žena iz Huareza)

Utorak, 23. oktobra 2017, 15-17 časova

Miroslav Aleksić (Neponovljivi kod)

Ratko Dangubić (Kafe Kengur)

Kristijan Eker (Peščana granica)

Dragoljub Mićunović (Demokratija, entropija, populizam)

Nemanja Rotar (Poslednji Romeji / Sutradan posle detinjstva)

Sreda, 24. oktobra 2017, 15-17 časova

Laslo Blašković (Bogzna)

Neven Cvetićanin (Slepe ulice istorije)

Mileta Prodanović (O papagajima i predatorima)

Ljubodrag Dimić (Jugoslavija i Hladni rat)

Četvrtak, 25. oktobra 2017, 15-17 časova

Nikola Moravčević (Ilona Strašna)

Srđan V. Tešin (Gori gori gori / U šta smo se to pretvorili)

Mladen Vuruna (Košulja sa likom Če Gevare)

Petak, 26. oktobra 2017, 15-17 časova

Venko Andonovski (Azbuka za neposlušne)

Branko Čegec (Pun mjesec u Istanbulu)

Veselin Marković (Prošlost nikad ne prođe)

Stevan Tontić (Hristova luda)

Darko Tuševljaković (Naknadne istine / Jaz)

Subota, 27. oktobra 2017, 15-17 časova

Aleksandar Baljak (Zidovi na horizontu)

Jelena Lengold (Odustajanje)

Boško Mijatović (Zemlja, novac, država / Ilustrovana istorija beogradskih kafana)

Živorad Nedeljković (Uspon)

Vida Ognjenović (Maksimum)Mihajlo Pantić (Kada me ugleda ono što tražim)

Strani pisci gosti Arhipelaga na 63. beogradskom sajmu knjiga

Venko Andonovski

(boravak u Beogradu: 25-27. oktobar)

Venko Andonovski (Kumanovo, 1964), romansijer, pripovedač, dramski pisac, pes-nik, esejist, književni teoretičar, univerzitetski profesor, prevodilac.

Andonovski je studirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Skoplju, gde je sada profesor teorije književnosti.

Jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca.

Dobitnik je „Racinove nagrade“, Nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, Na-grade „Stale Popov“ i Nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine.

Preveden je na više evropskih jezika.

Najznačajnije knjige: Freske i groteske (priče, 1993), Azbuka za neposlušne (roman, 1994), Pobuna u domu za stare (drama, 1994), Pupak sveta (roman, 2000), Kandid u zemlji čuda (drama, 2001), Veštica (roman, 2006), Olovo u jastuku (roman, 2010), Matematičareva ćerka (roman, 2013).

Živi u Skoplju.

Na srpskom jeziku nedavno je objavljen njegov roman Azbuka za neposlušne.

Roman Azbuka za neposlušne uvršćen je u antologijsku ediciju 100 slovenskih roma-na. Pored srpskog jezika, preveden je i na ruski, slovenački i slovački jezik.

Branko Čegec

(boravak u Beogradu: 25-27. oktobar)

Branko Čegec (Kraljev Vrh, Vrbovec, 1957), pesnik, kritičar, esejista, izdavač.

Objavio je 12 knjiga poezije, kratke proze, kolumni, članaka, kritike i esejistike.

Knjige pesama: Eros-Europa-Ararat, Zapadno-istočni spol, Melankolični ljetopis, Ekrani praznine, Tamno mjesto, Zapisi iz pustog jezika, Pun mjesec nad Istanbulom, Una-trag (izbor iz poezije).

Izbori poezije Branka Čegeca objavljeni su u Sloveniji, Makedoniji i Slovačkoj.

Knjiga Pun mjesec u Istanbulu objavljena je na francuskom jeziku.

Pesme su mu uvrštene u tridesetak antologija i izbora u zemlji i inostranstvu.

Nagrade: Nagrada „Goran“ za mlade pesnike (1980), Nagrada „Sedam sekretara SKOJ-a“ (1983), Nagrada „Kočićevo pero“ (2007), Plaketa Sv. Kvirina za ukupan prinos suvremenom pjesništvu (2008), Nagrada „Julije Benešić“ za najbolju knjigu kritike (2012).

Za knjigu Pun mjesec u Istanbulu dobio je Nagrada „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u 2012. godini. „Goranov vijenac“ za ukupan doprinos hrvatskom pesništvu dobio je na Goranovu proljeću 2013.

Živi u Zagrebu.U izdanju Arhipelaga objavljena je knjiga pesama i fotografija Pun mjesec u Istan-bulu (2017).

Promocije na Sajmu knjiga

Utorak, 23. oktobra 2018.

Sala „Borislav Pekić“, Hala 1A

14-14.50 časova

Čitanje Italije 1-3.

Proza, esej, poezija: tri izbora savremene italijanske književnosti u izdanju Arhipelaga

predstavljanje knjiga

Govore: Davide Skalmani, direktor Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, dr Snežana Milinković, Gojko Božović

Sreda, 24. oktobra 2018.

Sala „Borislav Pekić“, Hala 1A

14-14.50 časova

Neven Cvetićanin: Slepe ulice istorije: elita, legitimitet, (dis)kontinuitet

(Arhipelag, Institut društvenih nauka, 2018)

predstavljanje knjige

Govore: akademik Ljubodrag Dimić, dr Goran Bašić, dr Duško Lopandić, Gojko Božović, dr Neven Cvetićanin

Četvrtak, 25. oktobra 2018.

Sala „Desanka Maksimović“, Hala 1A

13-13.50 časova

Mali Arhipelag: Knjige za decu i osetljive (Arhipelag, 2018):

predstavljanje novih knjiga u ediciji Arhipelaga za decu i mlade

Govore: Vesna Ćorović-Butrić, Vesna Roganović, Gojko Božović

Petak, 26. oktobra 2018.

Sala „Borislav Pekić“, Hala 1A

14-14.50 časova

100 slovenskih romana:

predstavljanje edicije

Govore: Venko Andonovski, Marija Nenezić, Gojko Božović

Programi za Školski dan

Četvrtak, 25. oktobra 2018.

štand Arhipelaga

11-12 časova

Knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga

12-14 časova

Programska akcija Biblioteka za škole

13-13.50 časova

Sala „Desanka Maksimović“, Hala 1A

Mali Arhipelag: Knjige za decu i osetljive (Arhipelag, 2018):

predstavljanje novih izdanja u ediciji Arhipelaga za decu i mlade

14-15 časova

Predstavljanje nove edicije za decu i mlade Mali Arhipelag

Mari-Luiz Gej, Dejvid Homel Put pod noge

David Grosman Zagrljaj

Izvor: Arhipelag

Related posts

Leave a Comment