Poziv za program „Mali pozorišni eksperti“

Pozorišna organizacija Tri groša, sa podrškom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, poziva decu uzrasta 8 do 12 godina iz Beograda da se pridruže programu MALI POZORIŠNI EKSPERTI.

MALI POZORIŠNI EKSPERTI su deca uzrasta od 8 do 12 godina koji će tokom školske 2018 /2019. godine učestvovati u, za njih namenski kreiranom pozorišnom i obrazovnom programu, u Beogradu. Program obuhvata besplatnu posetu pozorištu jednom mesečno, upoznavanje i radionice sa glumcima, rediteljima, dramaturzima, pozorišnim pedagozima i drugim stvaraocima, upoznavanje sa kulturom odlaska u pozorište, osnovama gledanja predstave, elementima scene i drame, kao i sa različitim pozorišnim formama.

Grupu mladih pedagoga i profesionalaca iz oblasti pozorišnih umetnosti, koji su ovaj projekat inicirali i vode, uzbudljiv rad sa prethodne dve generacije dece motiviše na dalji razvoj programa. Pozitivni rezultati dosadašnjeg rada ukazuju da je neophodan njegov nastavak sa novom, trećom generacijom Malih pozorišnih eksperata, kako bi program i dalje napredovao i prerastao u stalni projekat ispitivanja i razvoja publike.

Cilj programa je razvoj dečjih interesovanja za pozorište, uspostavljanje navike odlaženja u pozorište, bolje razumevanje pozorišta od strane dece. Istovremeno, program će omogućiti pozorišnim stvaraocima i stručnjacima da bolje razumeju dečje potrebe, očekivanja i perspektivu kada je reč o pozorištu. Sam program nastao je po ugledu na sličan program koji je deo Starke Stücke festivala za dečju i mladu publiku u Frankfurtu na Majni. U Beogradu ga je pokrenula grupa mladih pozorišnih profesionalaca okupljenih oko programa Assitej Dijalozi na Bitef Polifoniji 2016. godine. Programski tim radi na tome da se program proširi i na druge gradove Srbije.

MALI POZORIŠNI EKSPERTI će proći kroz niz radionica i drugih aktivnosti koje će ih ohrabriti i osnažiti u iznošenju mišljenja prema pozorišnim predstavama koje pogledaju, opremiti ih veštinama komunikacije sa pozorišnim autorima i izvođačima, kao i sa publikom sačinjenom od svojih vršnjaka. Program će podrazumevati prisustvo dece na aktivnostima u unapred utvrđenim terminima. Učešće u programu je besplatno.

Osim predstava sa repertoara beogradskih pozorišta za decu, MALI POZORIŠNI EKSPERTI imaće priliku da gledaju i gostujuće domaće i inostrane predstave na festivalima pozorišne umetnosti za decu, gde će moći da se upoznaju sa drugim kulturama, pozorišnim izrazima  i novim tendencijama. Prvi u nizu biće festival Pozorište Zvezdarište koji se održava od 15. do 21. novembra. Mišljenje i ocene MALIH POZORIŠNIH EKSPERATA biće dragocen doprinos kritici pozorišta za decu i mlade, ali i autorima u cilju razvijanja novih poetika u scenskom izrazu za ovu publiku.  

Pozivamo roditelje ili staratelje da prijave svoju decu uzrasta 8 do 12 godina za učešće u ovom programu najkasnije do petka, 26. oktobra. Zainteresovani treba da popunjen formular pošalju na email malipozorisnieksperti@gmail.com.

Formular za prijavu možete dobiti na sledećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZ_UstLAH9IOtDbMCV3peoef-09Z9pFoYrGtmFghENR9PZpw/viewform

www.facebook.com/malipozorisnieksperti/

https://www.facebook.com/trigrosa/

TRI GROŠA

“Tri groša” je neprofitna pozorišna organizacija koja se bavi pozorišnom produkcijom, edukacijom i razvojem publike. Osnovana je 2015. godine i od tada je, pod njenim brendom, producirano i koproducirano 9 predstava i održan niz radionica za decu i mlade. “Tri groša” je višestruko lokalno i internacionalno nagrađivana organizacija. Zalažući se za otvorenu, slobodnu i solidarnu scenu, sarađuje sa velikim brojem drugih organizacija, trupa i pojedinaca, kao i sa institucijama od društvenog značaja.  

Related posts

Leave a Comment