Doživite Maroko na Vračaru

Božidarac u saradnji sa Udruženjem srpsko-marokanskog prijateljstva vas poziva da prisustvujete jednistvenom događaju, Vikendu Maroka na Vračaru 5. i 6.oktobra u Božidarcu.

Glavna ideja je da građanima približimo kulturu Kraljevine Maroko koje je inače počasni gost predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu koji je služio kao i inspiracija za organizaciju ovog događaja. Tokom subote posetioci će imati priliku da vide predmete, šoljice, tacne, garderobu koja se koristi odnosno nosi u Maroku, nauče osnove pokrete šaibi (chaabi) plesa,  probaju autentičan čaj, urme, slatkiše i čuju više o filozofiji ispijanja čaja kao i zanimljivostima o samoj državi Maroko na otvaranju u petak od 19 časova u Božidarcu.

Takođe otvoren je poziv i za učestovanje u radionicama pravljenja nakita sa Marokanskim motivima kao i za radionicu iscrtavanja kana na telu. Pored toga posetioci će moći da pogledaju i jedan moderan marokanski film koji smo pripremili kao i nezaobilani film Kazablanka. Događaj se zatvara tribinom o savremenoj marokanskoj književnosti u subotu od 19 časova koja će se fokusirati i na očekivanja od Sajma knjiga u Beograd. U svet marokanske knjiživosnosti sa osvrtom na najpoznatija dela uvešće posetioce diplomirani filolog Zakarija Astitou, koji je inače Marakanac koji živi u Srbiji već sedam godina.  

Vikend Maroka na Vračaru se organizuje u okviru manifestacije Nedelja kulture na Vračaru čiji pokrovitelj je Gradska opština Vračar. Nedelje kulture na Vračaru je sačinjenа od različitih kulturno-zabavnih aktivnosti i trajaće do 11.oktobra.

Ulaz je besplatan.

Izvor: „Božidarac“

Related posts

Leave a Comment