Predstavljanje knjige Aleksandra Gajića „Zvuk i zajednica“ u SKC-u


sreda, 3. oktobar u 19.00 mala sala

ALEKSANDAR GAJIĆ: Zvuk i zajednica: rok muzika i sudbina Zapada

učestvuju: Nikola Marinković, Miša Đurković, Vladimir Dimitrijević i autor

Knjiga iz multidisciplinarne perspektive odgovara na niz pitanja: 
Kako je nastao rokenrol? U čemu je dubinska sličnost evropskih mitova i američke popularne muzike? Da li je rok muzika bila autentičan poziva na zajedništvo u vreme ubrzanog otuđivanja zapadnog čoveka? Kako su krupni kapital i giganti muzičke industrije reagovali na eksploziju rok muzike i njen popularnost?

Knjiga se bavi duhovnom kontekstualizacijom rok muzike i rok kulture, u doba kada rokenrol kao pogled na svet i način života sve brže nestaje sa našeg obzorja.

„Rokenrol je prošao svoj dug razvojni put u kome je, ubrzano, ponovo proživeo sve kreativne faze zapadne kulture od srednjeg veka do kraja postmoderne, da bi se na kraju zaglavio u plićaku sopstvenih žanrovskih reciklaža i manirizma. Njegovo pretvaranje u korporativnu popularnu muziku predstavlja nesumnjivi kraj rokenrola, ali je to umiranje jedan dugotrajan proces uvučen u ciklizam moderne industrije zabave koja mu daje neophodnu infuziju i „drži ga na aparatima“. Naravno, zanimljiva muzika i pojedini kvalitetni autori uvek će povremeno iskrsavati, dokle god je sveta i veka. No jedno tako energetski i kreativno moćno, ekspresivno usmerenje čitavih generacija kroz „svoj zvuk“ – kakav je bio rokenrol u svojim mladalačkim danima – teško da se više ikada može ponoviti.“ Autor

Aleksandar – Saša Gajić viši je naučni saradnik Instituta za evropske studije čija se istraživanja kreću na prostoru društvene i pravno-političke teorije, međunarodnih odnosa i studija kulture.

Related posts

Leave a Comment