Predavanje „Etika japanskih borilačkih veština“ u CK Smederevo

„Etika japanskih borilačkih veština: usponi i padovi“ tema je tribine koja će se održati u okviru obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u utorak, 2. oktobra u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati.

U svojim počecima japanske borilačke veštine za cilj su imale pobedu nad protivnikom po svaku cenu – džiju-džicu i kenđucu brutalne su ratničke veštine samuraja. Modernizacija je došla osnivanjem džudoa, a zatim karatea i aikidoa. Ove moderne borilačke veštine u sebi imaju kompleksnu i istančanu etiku koju je svaki njihov poklonik dužan da primenjuje. U borbi, majstor tih veština trebalo bi da nastoji da protivnika pobedi, ali bez drastičnih posledica po njega.

Program će posetioce suočiti sa pitanjima kao što su: gde je ova etika danas? da li majstori ovih veština nastoje da primenjuju i neguju etičke principe koje su im zadali veliki osnivači: Džigoro Kano, Ginčin Funakoši i Morihei Uešiba? Kakva je etika novih borilačkih veština poput realnog aikidoa ili krav mage?

Uvodno predavanje održaće Nikola Mijatov, majstor džudoa, džiju-džice i hapkidoa, trener borilačkih sportova i istoričar, a potom će kroz komunikaciju sa gostom zainteresovani moći da se bave mogućim odgovorima.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Centar za kulturu Smederevo

Related posts

Leave a Comment