„BULezgarije“ i „Kaplarovo igralište“ u Partizanskoj knjizi

Izdavačka kuća Partizanska knjiga iz Kikinde objavila je tokom prošle nedelje dva romana: BULezgarije britanskog pisca Vila Selfa i Kaplarovo igralište mlađeg srpskog autora Vladimira Bulatovića.

Jedan od najznačajnijih savremenih britanskih pisaca Vil Self nije samo više puta nominovan za prestižnu Bukerovu nagradu, nego je slavu sticao i kao lice s malog ekrana, radio voditelj, skandal majstor i hodač. Roman BULezgarije prvi je koji je Self napisao još davne 1992. godine. On ga je odmah lansirao u orbitu britanske i svetske literature. Knjiga se sastoji od dve novele koje proizvode celinu prepunu jetkog humora i urnebesno zabavne, ali i pervertirane seksualnosti. Na srpski ga je prevela Nataša Srdić.

Vladimir Bulatović mlađi je srpski pripovedač poznat po zbirci pripovedaka Elvira je sanjala. U svom romanesknom prvencu on se bavi „podzemljem“ muzičkog obrazovanja u Srbiji, ali i čitavom scenom klasične muzike koja vrvi od neobičnih i na svoj način otkačenih likova. Roman počinje naizgled obično – odlaskom pripovedača na posao u muzičku školu u neimenovanom šumadijskom gradiću, a završava u pravom operskom galimatijasu. Jezički besprekoran, tematski potpuno nov, a poetički post-postmoderan, roman Kaplarovo igralište do kraja čuve iznenađenje za svoje čitaoce.

Obe knjige mogu se naći u svim knjižarskim lancima i bolje snabdevenim knjižarama.

Izvor: Partizanska knjiga

Related posts

Leave a Comment