Izložba „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“ povodom Dana Etnografskog muzeja

Nazrni, pa se vrni

Izložba To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji biće otvorena u četvrtak 20. septembra 2018. u 20 sati, u Etnografskom muzeju u Beogradu. 

Ovom izložbom Etnografski muzej u Beogradu obeležava 117 godina samostalnog rada, i brižljivo odabranom postavkom kreira priču o svom identitetu kao jedinstvu različitosti predstavljenih u dva paralelna toka: razvoj života (kroz opipljiva umeća) i progres misli (kroz nematerijalnu baštinu), s idejom da se prikažu mnogi identiteti naših predaka u kojima se može prepoznati savremeni čovek.

U skladu sa trendovima savremene muzeologije i nauke o baštini, koje su pre svega okrenute zajednici i participativnom pristupu, koncept i sadržaj izložbe „To smo mi“ vidimo kao odgovor na pitanje šta Etnografski muzej predstavlja u našoj sredini, odnosno šta je ono što čini Etnografski muzej u malom.

Cilj je izložiti i interpretirati ne samo manje poznate i retko izlagane predmete koje ova ustanova baštini i čuva u depou već i muzealizovati i na taj način sprečiti nestajanje nematerijalnog nasleđa, poput jezika i izraza koji se gube, običaja i verovanja koja odumiru… Panta rei, ostalo je zabeleženo od Heraklita iz Efesa, progres je neumitan. Ova izložba upravo pokazuje ono čime treba da se ponosimo – istorijski buran, zanimljiv, kulturno raznolik, ponekad i težak put koji smo prošli i postali ono što jesmo danas.

Koncept našeg savremenog određenja ili samoodređenja, odnosno onoga što jesmo, što nas čini i karakteriše, a što je u antropološkoj literaturi poznato kroz odrednice „this is who I am“, tj. „that’s us“ čini vizuelnu okosnicu izložbe. Tu tanku nit kojom pravimo vezu između minulog i sadašnjeg, između nostalgije i prepoznavanja, prikazaćemo fotografijama ljudi „na radnim zadacima“ koji gledaju u objektiv, često posebno obučeni za tu priliku i u „pozerskom maniru“, i time posredno i suptilno osigurati primenu nove muzeologije u praksi.

Autori izložbe su muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović i Jelena Tešić-Vuletić.

U okviru obeležavanja Dana Muzeja biće dodeljena i Nagrada ,,Borivoje Drobnjaković“ za životno delo.

Izvor: Etnografski muzej Beograd

Related posts

Leave a Comment