„Svita br. 3 ‘Evropa'“ Žorisa Lakosta svečano otvara 52. Bitef

Francuska predstava „Svita br. 3 ‘Evropa'“, reditelja Žorisa Lakosta, večeras će svečano otvoriti 52. Bitef na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorište.

Prenosimo vam deo tematske ravni sa zvaničkog sajta Bitefa i pozivamo vas da vašim prisustvom uveličate otvaranje Festivala.

Vreme: 20:00

Trajanje: 1č 30′ (bez pauze)

Posle velikog uspeha ostvarenog na 50. Bitefu – specijalne nagrade žirija i nagrade publike, francuski reditelj Žoris Lakost ponovo je na našem festivalu, i to na njegovom otvaranju. Posle Svite br. 2 sad je na redu, logično, Svita br. 3, koja ima i dodatnu odrednicu – Evropa. Upravo ta odrednica precizno određuje temu ove veoma originalne muzičke predstave: presek stanja u svim zemljama-članicama Evropske unije, kada je reč upravo o poštovanju „evropskih vrednosti“. Kao i raniji projekti Žorisa Lakosta iz ovog ciklusa, i Svita br. 3 ‘Evropa’ zasniva se na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici. Kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografski razigrava, usložnjava i oneobičava. Svaka od numera ovog resitala svodi se na po jedan audio-zapis iz svake zemlje Evropske unije, peva se na jeziku te zemlje, dok tematski izoštrava – bez obzira da li je u pitanju govor u parlamentu ili amaterski YouTube rad – neku od ozbiljnih opasnosti s kojima se danas suočava evropski projekat: desni populizam, ksenofobija, netrpeljivost prema Jevrejima i izbeglicama iz muslimanskih zemalja, autoritarne vlasti, kapitalizam u najsirovijem vidu… Vrlo duhovita, lišena moralisanja, patetike i ideološkog dociranja, Svita br. 3 ‘Evropa’ je pametna, racionalna i rafinirana dijagnoza skretanja evropskih društava udesno i, kao takva, ona, na samom početku, jasno postavlja tematsku liniju 52. Bitefa.

O PREDSTAVI

Enciklopedija reči je 2013. godine pokrenula ciklus četiri „Horske svite“ zasnovane na istom principu: žive reprodukcije audio-materijala iz zbirke Enciklopedije reči. Kao i u Sviti br. 1 i Sviti br. 2, te govore i ovoga puta verno rekonstruišu dva izvođača, s namerom da verno dočaraju njihovu govornu dimenziju i sve nijanse njihove melodije, njihovog ritma, intenziteta i njihove boje glasa. Takav način izvođenja pruža mogućnost publici da ih čuje na način koji je najbliži onome kako su izgovorene, iako se realizuju u fiktivnim, pozorišnim okolnostima. Uznemirujuće propovedi, uputstva za rukovanje, sramne izjave, verbalno nasilje, monolozi o samoći, policijska brutalnost, govor mržnje, konfuzna trabunjanja o zaverama, standardizovani razgovori za posao, treninzi za lični razvoj, javna poniženja, tinejdžerska negodovanja… Svakodnevno nas sa svih strana zasipaju izjave koje kod nas izazivaju stid, gađenje, koje nam smetaju, koje nas ljute, šokiraju, nerviraju, ili nas navode da osetimo sažaljenje nad onim ko ih izgovara. Kako im prići? Kojim strategijama treba da pribegnemo ne bismo li ih zadržali na distanci? Može li nam muzika pomoći da ih neutrališemo, da ih izvrgnemo ruglu, da se momentalno odbranimo od njihovog nasilnog dejstva, i može li ona da promeni perspektivu i omogući nam da ih sagledamo na neki dublji način? Da li nas umetnost može osloboditi uticaja zmijskih jezika i otrova koji kaplje sa njih?

Više o predstavi na linku.

Izvor: Bitef

Foto-izvor: Frederic Lovino

Related posts

Leave a Comment