„Noć klavira“ na ovogodišnjem ArtLink-u

Manifestacijom „Noć klavira“, biće svečano otvoren ovogodišnji, 5.  ArtLink festival mladih talenata, u nedelju, 23. septembra 2018, u 20h, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.
Na manifestaciji „Noć klavira“ koncerte će održati francuski pijanisti Mišel Dalberto i Žan Pol Gasparian.
„Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika u Francuskoj danas, a Žan Pol Gasparian je svakako jedna od najvećih zvezda u usponu na francuskoj, ali i evropskoj muzičkoj sceni. Dvojica pijanista predstaviće se svojim solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno.“ – istakla je pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor i osnivač ArtLink festivala mladih talenata.

Manifestacijom „Noć klavira“ biće obeležena dva značajna jubileja:

Mišel Dalberto će svoj program posvetiti delima nastalim u vreme Prvog svetskog rata, što će ujedno biti i omaž Klodu Debisiju povodom stogodišnice smrti. Suorganizator događaja je Francuski institut u Srbiji, a koncertom će biti obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i francusko – srpskog savezništva. Manifestaciju „Noć klavira“ podržala je Ambasada Republike Francuske u Beogradu.
Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i od 2. septembra na Blagajni Kolarca.

Pored Noći klavira kojom se otvara ovogodišnji ArtLink festival, gosti petog po redu izdanja festivala, pod sloganom „U ritmu klasike“, biće i mladi pijanista Adik Nojhauz, potomak čuvene pijanističke porodice Nojhauz – četvrta generacija, koji će se prestaviti resitalom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 26. septembra 2018. godine.

I ove godine, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, deo festivalskog programa biće muzička promenada, na kojoj će nastupiti mlada flautistkinja Mariana Buslehner iz Austrije sa pijanistkinjom Alisom Bešević,  30. septembra 2018, u 11 časova.

ArtLink festival će biti zatvoren 1. oktobra 2018, Gala koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u saradnji sa EUNIK-om, na kome će nastupiti festivalski kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi, sa koncert majstorom violinistom Robertom Lakatošem, solistom Đorđom Mandolezijem prvim fagotistom Pariskog orkestra. Na koncertu će biti izvedena dela Vivaldija, Baha, Sedlara i premijerno muzika austrijskog kompozitora Romana Karioloua, koji će se ovom prilikom predstaviti beogradskoj publici.

5. ArtLink festival mladih talenata biće realizovan u saradnji sa Francuskim institutom, Ambasadom Izraela, EUNIK-om, Intalijanskim institutom, Odeljenjem za kulturu Mađarske ambasade, Ambasadom Austrije i Kultur forumom.


Biografije:

Mišel Dalberto
Mišel Dalberto je rođen u Parizu u nemuzičkoj porodici. Počeo je da pohađa časove klavira već sa tri i po godine. Kada je imao dvanaest godina, upoznao se sa Vladom Perlemuterom (omiljenim učenikom Alfreda Kortoa) i ušao u njegovu klasu na Pariskom konzervatorijumu 1969. godine, gde je završio studije u trajanju od devet godina.

Mišel Dalberto je prvi put osvojio nagradu na mađunarodnom pijanističkom takmičenju „Klara Haskil“ 1975. godine. Tri godine kasnije osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lidsu.

Od 1990. do 2005. godine, Mšel Dalberto je bio umetnički savetnik na Festivalu umetničke akademije u Burg-Sent-Maurisu, u Savoji. Od 1991. do 2009. godine bio je predsednik žirija internacionalnog pijanističkog takmičenja „Klara Haskil“. U maju 2011. izabraan je za profesora na Pariskom konzervatorijumu.

Mišel Dalberto je 1996. godine dobio nagradu Nacionalnog reda u rangu viteza, Vlade Republike Francuske.


Žan Pol Gasparian

Žan Pol Gasparian je Stenvejev umetnik. Časopis „Classica“ ga je rangirao među deset najperspektivnijih mladih pijanista svoje generacije.Pobednik evropskog takmičenja u Bremenu 2014. i bio je laureat na mnogim drugim takmičenjima, uključujući takmičenje „Hoze Iturbi“ 2015. (IV nagrada i specijalna nagrada za savremenu muziku), Internacionalnom takmičenju „Lion“ 2013. (treća nagrada), Internacionalnom takmičenju „Hastings“ 2013. (treća nagrada), Konkurs za koncert Tel-Hai 2012, polufinalista takmičenja „Geza Anda“ 2015. godine. Takođe je dobitnik nagrade za klavir Fondacije „Čifra“ 2015. i nagrade Fondacije „Rajnsko zlato“ 2016. godine.

Dobitnik je 1. nagrade za filozofiju na konkursu „General des Liceens de France“ 2013. godine.

Žan-Pol Gasparian je nastupao sa Nacionalnim orkestrom Francuske, Filharmonijom iz Bremena, Filharmonijom „Robert Šuman“,  „Musik kolegium Vintertur“, Orkestrom opere iz Ruana, Orkestrom Normandije, Velikim republičkim orkestrom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Simfonijskim orkestrom Mursije, Simfonijskim orkestrom Valensije, Simfonijskim orkestrom Kaena, Orkestrom Alijanse, Orkestrom „Ostinata“. Na repertoaru je svirao koncerte Mocarta, Betovena, Šopena, Lista, Mendelsona, Sen-Sansa, Rahmanjinova i Geršhvina.

Održao je recitale na važnim festivalima u Francuskoj i širom Evrope. Nastupao je u Mocarteumu u Salcburgu, Kolarčevoj zadužbini  u Beogradu, Muzeju umetnosti u Tel Avivu, „Luj Viton Fondaciji“,Sali „Korto“ i Sali „Gavo“ u Parizu…

Časopis „Pianiste“ ove godine mu je posvetio veliki portret.

Žan-Pol Gasparian, rođen u Parizu 1995. godine, studirao je na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu kod Olivijea Gardona, Žaka Ruviera, Mišela Berofa, Laurenta Kabasa, Kler Desert i Mišela Dalbertoa. Pohađao je međunarodne majstorske kurseve klavira Pavela Gililova, Eliso Virsaladze i Tatjane Zelikman. Izabran je za „Verbier Akademiju“ 2014. godine. Laureat Akademije iz Salcburga postao je 2010. godine. Septembra 2017. godine počeo je da studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, kod prof. Vanese Latarš.

Od septembra 2016. godine je umetnik u rezidenciji Fondacije „Singer-Polinjak“ u Parizu, zajedno sa Šuiki Okadom i Gotjeom Brutinom, sa kojima je osnovao „Cantor Trio“.

Podržava ga „Safran“ fondacija za muziku.

Izvor: ArtLink festival


Related posts

Leave a Comment