Partizanska knjiga objavila dve zbirke priča „25 centi“ i „Odvezani“

Izdavačka kuća “Partizanska knjiga” objavila je dve nove zbirke priča: zbirku “25 centi” kanadske autorke Mari-Šantal Garijepi i zbirku “Odvezani” slovenačke autorke Ane Šnabl.

“25 centi” je zbirka veoma kratkih priča, koje ponekad teže žanru flash ficition, a kojima autorka hvata složenost sveta u kome živimo. Njene priče svedene su na  univerzalne situacione jedinice. Mari-Šantal Garijepi, rođena u Kvebeku, u Montrealu, 1975. godine, objavila je više od jedanaest naslova i sarađivala na brojnim zbirkama, a pre deset godina postala je dobitnica nagrade „Žozef S. Stofer” („Joseph S. Stauffer”), kojom se nagrađuje izuzetnost u Kanadi.

Zbirka “Odvezani” je prva knjiga Ane Šnabl (Slovenija, 1985), objavljena 2017, nagrađena kao najbolja debitantska knjiga u Sloveniji te godine. Priče su neorealističke, karverovske, a ne tematizuju ratove u Jugoslaviji ili (post)tranziciju, već univerzalno i žensko iskustvo. Ana Šnabl nastavlja se na tradiciju ženskog pisma koju je započela Biljana Jovanović. “Odvezani” su knjiga zaraznog šanra, pametna, duhovita, ali istovremeno i bolna.

Mari-Šantal Garijepi i Ana Šnabl gostovaće u Srbiji u oktobru.

 

Izvor: Partizanska knjiga

Related posts

Leave a Comment