Vračarski vremeplov kroz 60-te: „Letnji bioskop Božidarac“

Nadahnuti izuzetnim uspehom svih programskih celina prošlogodišnje kulturološke manifestacije („Beograd voli osamdesete“), ovog leta vas pozivamo da se uz muziku, slike, ples, knjige, priče, izložbe, koncerte, filmove ali i društveno- odgovorne akcije, zajedno podsetimo šezdesetih godina minulog veka!

Na prvo putovanje „Vračarskim vremeplovom kroz 60- te“ vodimo sve posetioce već ove subote, 4. avgusta a polazak je zakazan u ambijentu letnjeg otvorenog bioskopa LETNjI BIOSKOP BOŽIDARAC 2018: subota, 4. avgust u 19.30  Park Vojvode Bojovića (preko puta kafane Kalenić)

Program će otvoriti kultno jugoslovensko filmsko ostvarenje šezdesetih- film „Ljubav i moda“ (Avala film), delo koje je bilo prekretnica u razvoju filmske tematike.

Imajući u vidu da je glavni protagonista tog filma, Vlastimir Đuza Stojiljković živeo na Vračaru, odlučili smo da iz pijeteta prema dragom sugrađaninu i poštovanja prema renomiranom glumcu- prikažemo i poslednje ostvarenje koje je snimio, film „Bez stepenika”. Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj, uvešće publiku u ovo nesvakidašnje filmsko veče, podsećanjem na dela i autore koji su činili kinematografiju 60- ih ali će poveriti i svoje autorske impresije o tematici i porukama filmova tog doba.

Cilj kulturološkog projekta ‘’Vračarski vremepolov kroz 60- te’’, koji je pripremio Centar za kulturu ‘’Božidarac’’ je pozitivna afirmacija.

Podsećanje na kulturno-umetničko nasleđe šezdesetih, nedvosmisleno nudi mogućnosti za nastajanje novih ideja i inspiracija. Uvereni smo da podsećanje na uzbudljive i značajne događaje i ostvarenja tog doba, atmosferu bezbrižnosti, lakoću bitisanja i svojevrsnu naivnost – nedvosmisleno može svima nama koristiti… Jer su optimizam, polet, podsećanje na značaj i vrednovanje istinskih životnih vrednosti, slavljenje života, vera u budućnost, stabilnost i sigurnost – uvek potrebni i dobrodošli.

I ovoga puta smo brižljivo pripremili žanrovski raznovrsne i atraktivne programe, koji će verujemo biti interesantni svim generacijama Vračaraca, Beograđana ali i svim gostima Beograda tokom avgusta, septembra i oktobra 2018 godine.

Programi će se održavati u javnim prostorima i institucijama na teritoriji opštine Vračar: na Cvetnom trgu, Trgu Vojvode Bojovića, u Čuburskom parku i u Galeriji „Božidarac“.
Kulturološki projekat „Vračarski vremeplov kroz 60- te“ je podržala Gradska opština Vračar, koja je osnivač Centra za obrazovanje i kulturu Božidarac.

Ulaz je besplatan na sve programe.

Očekujemo vas u subotu uveče, u Letnjem bioskopu Božidarac!

DOBRO DOŠLI!

 

Izvor: Božidarac

Related posts

Leave a Comment