Ovonedeljni program u SKC „Kragujevac“

Sreda, 25.jul, Kutija šibica Skc-a, 19 časova
Tribina: Višak privatizacije, manjak radnih prava

Privatizacija još uvek predstavlja jednu od najvećih pretnji za radna prava i životni standard ljudi u Srbiji. Iako se često u razgovorima može čuti kako smo „sve već prodali“, radnici i radnice u preostalim preduzećima u državnom vlasništvu mogu posvedočiti da to nije tako, veliki broj njih i dalje vodi bitke protiv privatizacije.

Prethodni talasi privatizacije su uglavnom predstavljali direktnu prodaju firmi i njihove imovine. Tome je uglavnom sledilo i brže ili nešto sporije uništavanje preduzeća, prekidanje proizvodnje, otpuštanje zaposlenih, preprodaja, korišćenje zemljišta za izgradnju stambeno- poslovnih kompleksa gde je to bilo moguće, itd.

Današnji proces privatizacije, koji uglavnom podrazumeva sektor javnih dobara i usluga, vodi se nešto suptilnijim, ali jednako štetnim metodama. Privatno-javna partnerstva, autsorsing, rasparčavanje velikih sistema u kombinaciji sa zakonom o radu koji podstiče kratkoročne ugovore i rad preko agencija, takođe vode ka sve većoj moći i bogatstvu pojedinaca i sve težem položaju većine populacije.

U okviru razgovora osvrnućemo se na štetnost ovih procesa kao i na mogućnosti borbe protiv njih, za šta će nam poslužiti dva nedavna primera lokalnih borbi – „Zastava“ namenska industrija i Radio televizija Kragujevac.

Govore: Katarina Jakovljević (Sindikalna organizacija Zastava oružje), Goran Antonijević (bivši predsednik sindikata „Nezavisnost“ RTK), Katarina Antonić (Mašina), András Juhász (Mašina).

Petak, 27.jul, Kutija šibica Skc-a, 19 časova
Ciklus Politički film, projekcija filma ‘Do The Right Thing’ sa diskusijom
Predavač: Tadej Kurepa
Svestrani filmski radnik Spajk Li je cenjeno ime koje se u svojim radovima bavi političkim problemima crnaca u SAD-u. Između ostalog, smenjuje teme odnosa između rasa, rasne diskriminacije, uticaja medija na svakodnevni život, urbani kriminal, siromaštvo i slično. Radnja je smeštena u jednoj od ulica Bruklina za vreme vrelog sunčanog dana.
Do The Right Thing je inteligentna, provokativna, ambiciozna i realistična kombinacija drame i komedije, koja sjajno ekranizuje međurasna dešavanja u SAD sa kraja osamdesetih.

Petak, 27. jul, Letnja scena Skc-a, 22 časa
Koncert bendova Triko + Bohemija

Triko je nezavisni, uradi-sam bend iz Beograda, nastao 2013. godine. Njihova muzika je harmonična kombinacija različitih stilova alternativne gitarske muzike (dream-pop, shoegaze, post-punk).
Do sada su objavili jedan EP („EP“, 2014. Trake) i jedan album („Atina Bojadži“, 2016. Pop Depresija), oba izdanja su dostupna digitalno i na gramofonskoj ploči. Njihovi živi nastupi su prepoznati kao glasna i psihodelična iskustva koja publiku uvlače u prijatna, plutajuća sanjarenja. U Kragujevcu će predstaviti nekoliko novih, neobjavljenih pesama. Članovi benda su dugo aktivni na beogradskoj alternativnoj sceni. Triko danas čine:

Milan Bukejlović (bubnjevi, vokal)
Dragan Mihajlović (bas, klavijature)
Boris Milanović (gitara, klavijature, vokal)

Bohemija je bend iz Niša koji svira alternativni pop, kombinujući razne muzičke žanrove. U septembru 2017. godine izdaju prvo zvanično izdanje – album pod nazivom „Sve Naopako“, iza kojeg stoji izdavačka kuća „Pop Depresija“. Album je sniman u studiju „Šamarčina“ u Vrbasu, kod legendarnog gitariste Velikog Prezira i Partibrejkersa – Roberta Telčera. Na albumu se nalazi osam pesama, od kojih većinu potpisuje frontmen benda Janko Džambas (uključujući i produkciju). Bend trenutno aktivno nastupa i radi na materijalu za drugi album a članovi su:

Janko Džambas – glavni vokal, gitara;
Dina Abu Mayyaleh – perkusije, orgulje, vokal;
Mihajlo Ivanović – bas, prateći vokal;
Milan Stoiljković – bubanj, prateći vokal;
Dimitrije Mandić – violina, orgulje, vokal;
Miloš Pavlović – gitara, prateći vokal;

 

Izvor: SKC „Kragujevac“

Related posts

Leave a Comment