Otvoren jubilarni 65. Pulski filmski festival

I ove godine, Puljani su spremno dočekali jubilarni 65. filmski festival, a Arena je još jednom postala najlepša filmska pozornica, čarobno mesto okupljanja mnogobrojnih gostiju, filmskih ekipa, novinara i ljubitelja filma. Pod sloganom “Film pod zvijezdama”, tokom devet festivalskih dana, od 14. do 22. jula  biće prikazano oko 200 filmova na više od 17 lokacija. U konkurenciji za Zlatnu arenu je 17 filmova, 10 hrvatskih , a 7 snimanih u manjinskoj koprodukciji. U pratećem programu su izložbe, koncerti promocije.

Nakon svečanosti otvaranja Festivala, Društvo hrvatskih filmskih reditelja dodelio je  tradicionalno Nagradu «Fabijan Šovagović» u 2018. godini glumcu Igoru Galu, koji ove godine proslavlja pedeset godina svog umetničkog rada, uz projekciju dokumentarnog kolaž filma  o laureatu, autora Miroslava Sikaviceproizvedenog u saradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Publika je mogla da vidi isto veče kratkometražni film “U ime jagode, čokolade i duha svetoga” rediteljke Karle Luić, a Nacionalni program započeo  je filmom “Aleksi“ Barbare Vekarić. Glavnu žensku ulogu, djevojku Aleksi, igra Tihana Lazović, čije roditelje tumače Aljoša Vučković i Neda Arnerić, koja je na konferenciji za novinare podsetila da je prošlo  30 godina od kada je u Puli primila Zlatnu Arenu, i napomenula da su Festival i ona praktičko vršnjaci.

Počasnu gošću festivala, glumicu Milenu Dravić je publika prepune Arene pozdravila dugim aplauzima. U  njenu čast je 12. jula u u Srpskom kulturnom centru otvorena izložba “Milena” autora Stefana Arsenijevića i Maje Medić, a 13. jula, u kinu Vali predstavljena  monografija, ove svojevremeno najmladje dobitnice pulske Zlatne arene.

Zemlja prijatelj festivala je ove godine je Izrael, a u međunarodnom programu će biti prikazano 13 filmova , uglavnom pobednika velikih svetskih festivala.

Festival se završava 22. jula, a dan ranije biće proglašeni dobitnici Zlatnih arena u više kategorija.

 

Izvor: Umetnički pres karavan

Related posts

Leave a Comment