U Ćupriji počinje 11. Međunarodni festival folklora

Obaveštavamo vas da će 17. jula u Ćupriji biti održan 11. Međunarodni festival folklora, pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija. Toga dana, gradski trg će biti centar koji okuplja ansambale sa tri kontinenta-Centralne Amerike, Azije i Evrope(Kostarika, Kina, Grčka i Srbija).
Program počinje u 20 časova.
Raspored nastupa :
01.KUD ,, Železničar“ , Ćuprija, Srbija.
02. Folk plesna trupa Konzervatorijuma muzike Žejiang, Hangžu, Provincija Žejiang iz Kine
03. Folklorna grupa “Makedones“ iz Soluna
04. Folklorni ansambl “La Coyolera“, San Hoze, Kostarika
Doalzak 89 članova folklornih ansambala iz Kine, Grčke i Kostarike najavljen je za 17 časova, ispred Sportsko-rekreativnog centra,,Ada“.
Nekoliko reči o učesnicima festivala :
GKUD “Železničar“ – Ćuprija, Srbija
Gradsko KUD “Železničar“ iz Ćuprije ima tradiciju dugu 70 godina. Kao čuvari igračko-muzičke tradicije Srba i nacionalnih manjina, ansambli Društva su puno putovali i nastupali pred više desetina hiljada gledalaca, kako u zemlji, tako i širom Evrope, za šta su bili nagrađivani izuzetnim aplauzima i pozitivnim kritikama. Za svoj uspešan rad Društvo je dobilo više nagrada i priznanja, od kojih su najznačajniji: Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, dobijen 1986 god. od predsedništva bivše SFRJ i Zlatna plaketa Saveza amatera Srbije, dobijena 1995. za 50 godina rada Društva.
Folk plesna trupa Konzervatorijuma muzike Žejiang, Hangžu, Provincija Žejiang, Kina: Umetnička škola Hangžu, kao jedina profesionalna umetnička srednja škola u Hangžuu, locirana je na obali prelepog Zapadnog jezera. Posle rada od preko pet decenija, postala je kolevka srednjoškolskih umetničkih talenata, zahvaljujući sveprisutnoj umetničkoj atmosferi, kao i brojnim nastavnicima specijalizovanim za tu vrstu obrazovanja. Smer za ples oduvek zauzima vodeću poziciju među umetničkim srednjim školama na nacionalnom nivou.
Folklorna grupa “Makedones“ , Solun, Grčka
U Solunu, 9 km od centra, nalazi se Opština Oreokastro, sa svojim istorijskim delom Paleokastrom. U ovoj Opštini i široj oblasti aktivna je Folklorna grupa “Makedones” pri Parohiji sv. Atanasiosa Paleokastrosa. Grupa je osnovana 2007, a obnovljena 2010. kao samostalna kulturna Folklorna grupa “Makedones”, broji preko 300 članova, svih starosnih kategorija.
Folklorni ansambl “La Coyolera“,San Hoze, Kostarika
Folklorni ansambl “La Coyolera” je osnovan 2010. godine, kao umetnički projekat vezan za širenje folklora, sa glavnim ciljem očuvanja društvenog, jezičkog i kulturnog folklora Kostarike. Umetničko izvođenje Ansambla “La Coyolera” predstavlja folklor tri velika regiona Kostarike (Guanakaste, Limon i Puntarenas). Svi članovi Ansambla dolaze iz različitih delova Kostarike, da bi profesionalno napredovali u muzici, plesu, teatru i ostalim disciplinama. Ansambl čini više od 30 muzičara, igrača, upravnog i tehničkog osoblja.
Izvor: Ustanova kulture „Ćuprija“

Related posts

Leave a Comment