Izložba „Junaci sporta: Srpska imena u španskom sportu u poslednjih 50 godina“ u Servantesu

Izložba “Junaci sporta” predstavlja priču o sportu i španskim šampionima, od Olimpijskih igara održanih u Barseloni 1992. godine do današnjih dana kroz različite slike fotografa agencije EFE koje su nastale u mnogim zemljama sveta i koje nas približavaju glavnim junacima raznih sportskih disciplina, ali koje istovremeno pozivaju gledaoce da se zapitaju o značenju truda, duha i hrabrosti šampiona.
Novi koncept ove izložbe osmišljen je isključivo za izložbeni prostor Instituta Servantes u Beogradu, gde se inicijalna postavka velikana španskog sporta dopunjuje izborom najistaknutijih srpskih sportista koji su bili deo španskih liga u različitim kategorijama i sportskim disciplinama.
Fotografije velikih španskih “heroja” poput Rafaela Nadala, Karoline Marin, One Karbonelj ili Andresa Inijeste pridružiće se zvezdama srpskog sporta koji su imali veliki uticaj na španski sport, poput Radomira Antića, Peđe Mijatovića, Save Miloševića ili Darka Kovačevića koji su, između ostalog, u velikoj meri doprineli razvoju evropskog sporta.
Ovaj projekat započet je izložbom fotografija pod nazivom “Heroji sporta”, organizovanom od strane Agencije EFE i Ministarstva sporta, koja se otisnula na svoje međunarodno putovanje u Njujorku 2016. godine i koja je obišla nekoliko španskih gradova. Aleksandar Miletić (1972) je bio dopisnik na više od dvanaest velikih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Pekingu 2008., Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine. Dobitnik je nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za “Najboljeg novinara 2013.” Autor je šest knjiga, uključujući i “Džez basket”, koja je doživela svoju televizijsku verziju pod nazivom “Bili smo šampioni sveta” i o kojoj je snimljen  dokumentarni film. Scenarista je u raznim sportskim dokumentarnim filmovima i televizijskim programima posvećenim srpskim sportistima koji su ostavili dubok trag u španskom sportu, poput Aleksandra Đorđevića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića i drugih.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

 • Radovi: 60 fotografija
 • Autor/ka/i/ke: Više autora. Foto-arhiva Agencije EFE
 • Kustos: Agencija EFE i Aleksandar Miletic
 • Vreme nastanka: 1992-2008
 • Katalog: španski/srpski

INFORMACIJA

 • Datum: 05/07/2018 u 19:00
 • Radno vreme galerije: 10 – 21h, vikendom 13-20h
 • Mesto: Institut Servantes (Beograd)
  Cika Ljubina, 19
  11000 Beograd
  (SERBIA)

 

Izvor: Institut Servantes

Related posts

Leave a Comment