Beldocs eho i Miloš Sakić u SKC Kragujevca

Ponedeljak, 2. jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
BELDOKS EHO – REVIJA FILMOVA SA FESTIVALA DOKUMENTARNOG FILMA BELDOKS 2018.

Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldoks, predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg 11. po redu održanog festivala Beldoks. Publika će biti u prilici da tokom nedelju dana u periodu od 2. do 8. jula 2018. na Letnjoj sceni SKC-a pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.
Sve projekcije počinju u 21 čas. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Program filmova:

Ponedeljak 2. jul 2018.
Valdhajmov valcer, Ruth Beckermann, Austrija, 2018, 93’

Film o istini i lažima ili ’alternativnim činjenicama’.,,Waldheim ne, Waldheim ne” uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Rut Bekerman bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni mećunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

Scenario i režija: Ruth Beckermann
Montaža: Kurt Hennrich
Zvuk: Manuel Grandpierre, Rudi Pototschnig
Distribucija: AUSTRIA Filmladen Filmverleih
Festivali: Berlin International Film Festival, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018.

.
Utorak, 3. jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
Nokija- povezivali smo ljude, Arto Koskinen, Finska, 2017, 91’

Uz pomoć Nokijinih inovacija, Finska je izašla iz depresije i zauzela vodeću poziciju u svetu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu; koje su to odluke dovele do kraja jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija savremenog doba? Priča ispričana iz perspektive inovatora i inženjera koji su radili u industriji mobilnih telefona tokom perioda njenog vrhunca.

Scenario: Arto Koskinen
Kamera: Pini Hellstedt F.S.C.
Zvuk: Kimmo Vänttinen
Montaža: Joona Louhivuori
Muzika: Tapani Rinne
Producent: Marianne Mäkelä, Jouko Aaltonen

Sreda, 4. jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
Naš novi predsednik, Maxim Pozdorovkin, SAD, Rusija, 2018, 77’

Sve počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Putovanje u lavirint lažnih vesti, ,,Our new president” je satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.

Režija: Maxim Pozdorovkin
Producenti: Joe Bender, Maxim Pozdorovkin, Charlotte Cook
Montaža: Maxim Pozdorovkin, Matvey Kulakov
Muzika: Ivan Markovsky
Festivali: Sundance Film Festival, CPH: DOX, Miami Film Festival, True/False Film Festival, Big Sky Documentary Festival, Sundance Film Festival 2018 – Special Jury Award for Editing.

Četvrtak, 5.jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave, Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72’

Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.

Režija, montaža, snimanje zvuka: Tanja Brzaković
Produkcija: Nebojša Miljković
Kamera: Aleksandrija Ajduković
Muzika: Janja Lončar

Petak, 6.jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
Poslednja avantura Kaktus Bate, Srbija, Hrvatska, 2018, 65’

Aleksandar Zograf, poznati strip autor, otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

Režija: Đorđe Marković
Producenti: Ivana Antić, Đorđe Marković
Scenario: Vladimir Simić
Direktor fotografije: Kosta Glušica
Montažer: Davor Bosankić
Muzika: Nenad Marić a.k.a. Kralj Čačka, Marko Marić
Uloge: Milutin Milošević, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Ana Mandić

Subota, 7.jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
14 jabuka, Midi Z , Tajvan, Mjanmar, 2018, 84’

U poslednje vreme, Šin-hong pati od nesanice i susreće se sa mnoštvom problema u životu. Njegova majka obraća se za savet gatari. Ona od Šin-honga traži četrnaest jabuka. Potom treba da ih odnese u hram u ruralnom delu centralnog Mjanmara i da četrnaest dana živi kao monah, jedući jednu jabuku na dan.

Režija i kamera: Midi Z
Producenti: Midi Z, Lin Sheng-wen Isabella, Ho Wang Shin-hong
Scenario: Wu Pei-chi, Midi Z, Lin Sheng-wen
Festivali: Berlinale 2018.

Nedelja 8, jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas
Mirsada, Danilo Marunović, Crna Gora, 2017, 52’

U neravnopravnoj borbi vekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne devojčice, nastaje uzbudljiva priča iz skrivenih prostora periferije Podgorice. U tom paralelnom svetu, kamere po prvi put zalaze… Sniman u šokantnim ali i bajkovitim ambijentima napuštenih vagona, deponija, otpada i ulica gde su sklonište od kiše i topla reč transrodne prostitutke u hladnoj noći, sasvim dovoljne za sreću…

Scenario i režija: Danilo Marunović
Produkcija: Koala Production
Izvršni producent: Anja Sekulić
Direktor fotografije: Danilo Marunović
Montaža: Nebojša Rakonjac, Gojko Berkuljan
Međunarodna premijera – Beldoks 2018.

Sreda, 4.jul, Kontakt galerija SKC-a, 20 časova
Predstavljanje knjige Iluminacije Miloša Sakića

U sredu, 4. jula u 20 časova, smederevskopalanački pesnik Miloš Sakić predstaviće svoju novu zbirku pesama.

… Dok kroz čitavu zbirku dobuje kiša, oseća se buđ i plesan promašenog, uludo proživljenog života, kao ustajalost te prljave kancelarije u koju nikako da uđe ona koju iščekuje čitav život(…) Stihovi su moneta kojom pesnik plaća ne bi li isplatio dug, otkupio dušu prodatu, prokockanu, bačenu. Dušu koju pesnik čeka ne bi li oslušnuo mili ton u nemilom stanju svoga života.

(iz recenzije Predraga Jakšića)

Miloš Sakić živi i stvara u Smederevskoj Palanci. Do sada je objavio zbirke pesama: Životni koloseum, Zapaljeni pejzaži i Sobu izgubljenih ljubavnika. Predsednik je književnog kluba 21 iz Smederevske Palanke.

 

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment