Predstava „Korešpodencija“ Zvezdara teatra osvojila deset nagrada na pozorišnim festivalima

Pozorišna sezona 2017/2018. u Zvezdara teatru zvanično je završena u subotu, 23. juna, izvođenjem predstave „Hipnoza jedne ljubavi“, Dušana Kovačevića. U ovoj, više nego uspešnoj sezoni, Zvezdara teatar je imao dve premijere – u februaru, kada je izvedena predstava „Korešpodencija“, Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Gorčina Stojanovića, a potom u aprilu, kada je premijerno izveden komad „Osama-Kasaba u Njujorku“, Vladimira Kecmanovića, u režiji Darka Bajića.

Predstava „Korešpodencija“ Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Gorčina Stojanovića, premijerno je izvedena 1. februara. Za samo nekoliko meseci, korešpodenti – Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković, su osvojili deset nagrada na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan osvojila čak pet nagrada. Prva nagrada za „Korešpodenciju“ je upravo pripala Anici Dobroj krajem marta, kada je na 23. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu, osvojila nagradu stručnog žirija za najboljeg glumca večeri i nagradu publike Statueta „Spomen na glumca“.
Anica je osvojila i nagradu za glumca večeri na 35. Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“, kao i nagradu za najbolju žensku ulogu, na 21. Teatar festu „Petar Kočić“, u Banja Luci.
Na prošlonedeljnim Danima satire Fadila Hadžića, u Zagrebu, Dobroj je pripala i prestižna nagrada „Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

„Dobre ženske uloge se danas mogu naći uglavnom samo u pozorištu. A ponekad glumac ima dovoljno sreće da dobije baš takvu dobru i jaku ponudu, kakva je i uloga Milice Njegovan u „Korešpodenciji”. Pekić je smestio u 19. vek, dao joj snagu, duh, emancipovanost, ona je stub porodice i njena vertikala. Ona je sve ono što nam i danas, u 21. veku treba, a i pripada. Hvala Zvezdara teatru i Gorčinu Stojanovicu što su se u tu igru upustili baš sa mnom. Hvala kolegama na sceni i iza nje za entuzijazam i radost igranja. A hvala i velikoj Miri Banjac što je već tri puta pogledala našu predstavu u kojoj je ona ostala neprevaziđena!“, rekla je Anica Dobra povodom nagrada koje su pripale „Korešpodenciji“.
„Korešpodencija“ je po oceni stručnog žirija ovogodišnjih Nušićevih dana proglašena za najbolju predstavu u celini.
Reditelj predstave Gorčin Stojanović osvojio je nagradu za najbolju režiju, na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banja Luci. Na ovom festivalu nagrađen je i Branislav Lečić, za najbolju mušku ulogu, za ulogu Simeona Njegovana Lupusa.

Na tradicionalnim Bucinim danima u Aleksandrovcu, Lečić je dobio i „Zlatno zrno“ za najbolju mušku ulogu, dok je za ulogu njegovog unuka u predstavi nagrađen Joakim Tasić, koji je dobio „Zlatno zrno” za najboljeg mladog glumca.

„Korešpodencija“ će učestvovati i na pozorišnom festivalu „Purgatorije“ u Tivtu, 27. juna, nakon čega pravimo pauzu do nove pozorišne sezone koja startuje u oktobru.

Pozivamo vas da budete deo naše galaksije legendarnih trenutaka i u narednoj sezoni!
Izvor: Zvezdara teatar
Foto-izvor: Nikola Vukelić

Related posts

Leave a Comment