Jun u Kulturnom centru Zrenjanin

PETI HORSKI FESTIVAL

“SLOBODAN BURSAĆ”

OD 1 DO 4. JUNA 2018.

 

        Peti Horski festival „Slobodan Bursać”  

1 – 4. jun 2018.

Kulturni centar Zrenjanina

Organizatori festivala: KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina

Pokrovitelji festivala: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin

__________________________________________________________________________        

        Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom četiri dana, od 1. do 4. juna 2018. godine u Kulturnom centru Zrenjanina.

        Dan pre početka samog festivala, u četvrtak 31. maja u galeriji Kulturnog centra biće otvorena Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti festivala. Ove godine će publika imati jedinstvenu priliku da učestvuje u interaktivnom otvaranju festivala „Javna horska proba/Open singing” koju će voditi dirigent Tamara Adamov Petijević, profesorka u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ i potpredsednica Srpskog horskog saveza.

        Tokom četiri festivalske večeri na programu će biti nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova. Osim zrenjaninskih horova koji čine okosnicu ovog festivala, publici će se ove godine predstaviti i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. U ponedeljak 4. juna, četvrtog dana festivala, publika će imati priliku da pogleda celovečernji nastup Sofijskog crkvenog hora i orkestra iz Švedske. Osim ovog hora, od gostujućih horova na festivalu će nastupiti i:

– Hor „Veseli profesori” (Vršac)  dirigent: Marina Kliska

Hor „Jon Vidu” Doma kulture opštine Lugož (Rumunija) dirigent prof. dr Lućian Onica

Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo”(BiH) dirigent: Tijana Vignjević

Kamerni hor „Lavirint” (Zaječar) dirigent: Željka Aleksić  

           Subota je dan koji je na festivalu već tradicionalno posvećen dečijim horovima, koji će nastupati u okviru posebnog dela programa – matinea koji počinje od 11h. Pošto se okviru horskog festivala „Slobodan Bursać” svake godine organizuju i prateće humanitarne akcije i promoviše rad humanitarnih organizacija, drugi dan festivala će ove godine biti ujedno i „Inkluzivni dan”, kada će festivalska publika imati priliku da se bolje upozna sa aktivnostima Humanitarnog centra „Duga” koji radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih grupa. Tog dana će u okviru festivalskog programa nastupiti i Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” a učenici ove škole će biti uključeni i u ostale aktivnosti festivala. Pošto je ove godine je fokus festivala na inkluziji osetljivih društvenih grupa kroz kulturu, aktivnosti koje promovišu inkluzivni pristup će se nastaviti i nakon završetka samog festivala. Na festivalu će premijerno biti prikazan i kratki festivalski film.

             Festival ima revijalni karakter, a ulaz na sve programe u okviru festivala je besplatan.

 

PROGRAM FESTIVALA:

           * Otvaranje retrospektivne izložbe – četvrtak 31. maj 19h

                 Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti    

             festivala – osvrt na prve četiri godine Horskog festivala „Slobodan Bursać”.  

 

           

          Petak 1. jun od 19h

        – Interaktivna radionica na otvaranju festivala„Javna horska proba/Open singing”,  

            / Tamara Adamov Petijević – dirigent, profesorka  

           u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ i potpredsednica Srpskog horskog saveza.

– Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina  – dirigent Senka Milisavljević

– Hor srednje muzičke škole „Josif Marinković” – dirigent Zorica Kozlovački

– Kamerni hor „Emmanuel” – dirigent Vilma Dutina

– Zrenjaninski kamerni hor – dirigent Andrea Poša

– Hor „Raspevani  profesori” (Vršac)  dirigent: Marina Kliska

Subota 2. jun 11h  

Matine dečijih horova

 

– Hor vrtića „Čika Jova Zmaj“- vaspitači: Nataša Vojin i Sandra Krsteski

– Hor vrtića „Vila” i „Crvenkapa”, vaspitači: Tihana Vlajkov i Tatjana Jovanić

– Dečiji hor Društva Rumuna „Bega” – dirigent Daniela Avram

– Hor O.Š.„Dositej Obradović” – dirigent Milan Milisavljević

          – Združeni horovi OŠ „Miloš Crnjanski” (Srpski Itebej) i OŠ „2.oktobar” (Zrenjanin) –

 dirigent Kamelija Ćirić

 

Subota 2. jun 19h

– Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” – dirigent Gojko Ševar

– Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice” – dirigent Zorica Kecić

Hor „Jon Vidu” doma kulture opštine Lugož (Rumunija) –

  dirigent prof. dr Lućian Onica

– Hor Adventističke Crkve u Zrenjaninu „Glas jevanđelja” – dirigent Ivana Petričić

– Kamerni hor „Lavirint” (Zaječar) dirigent Željka Aleksić  

– Mešoviti hor „Pannonica”- dirigent Zorica Kozlovački

– Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo” (BiH)    

 dirigent Tijana Vignjević  

 

Nedelja 3. jun 19h

– Hor muzičkog zabavišta „Sanjalice” udruženja „Kolegijum” – dirigent Sanja Popović

– Hor udruženja penzionera „Romantičari sa Begeja”- dirigent Gagić Branislav

– Mešoviti hor udruženja za umetnost i kulturu Rumuna „Vikentije Petrović – Bokaluc”

 (Begejci/Torak) dirigent Todor Ursu

– Hor društva Slovenaca „Planika” – dirigent Daniela Avram  

– Muški hor „Sveti Serafim Sarovski” – dirigent Božidar Crnjanski

– Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski”- dirigent Senka Milisavljević

 

Ponedeljak 4. jun 19h

– Celovečernji koncert Crkvenog hora i orkestra Sofijske crkve iz Stokholma (Švedska),  

  dirigent Anre Johanson   

– Zatvaranje festivala

 

        

 

Biografije gostujućih horova:

 

Mešoviti hor kulturnog društva Slovenaca „Triglav” (Split, Hrvatska)

 

         Mešoviti hor kulturnog društva Slovenaca „Triglav” iz Splita osnovan je 1996. godine, i od tada radi pod vođstvom profesorice Tatjane Kurajice. U horu peva 22 pevača, rodom Slovenaca kao i Splićana, ljubitelja pevanja koje je povezala ljubav prema muzici. Mešoviti hor već 22 godine neguje slovenačke narodne i umetničke pesme, duhovnu muziku, kao i dalmatinske pesme. Tokom dosadašnjeg rada ostvarili su značajne uspehe na mnogobrojnim nastupima i gostovanjima, kako u Splitu, Dalmaciji, tako i u Italiji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Već 22 godine ovaj hor tradicionalno učestvuje na horskim natpevavanjima „Primorska poje“ i na „Taboru horova u Šentvidu pri Stični“. Povezali su se sa mnogim horovima iz Slovenije, pa često kod njih i gostuju, a takođe su i domaćini ovim horovima.

Dirigentica i umetnički rukovodilac je od samog nastanka profesorka Tatjana Kurajica, a predsednik hora je magistar Cveto Šušmelj.

 

Hor „Jon Vidu” Doma kulture opštine Lugož (Rumunija)

 

        Hor Jon Vidu je jedan od najstarijih horova iz Rumunije. Stari dokumenti potvrđuju njegovo postojanje još iz 1810. godine. Vremenom, na čelu lugožanskog hora bilo je mnogo poznatih ličnosti iz muzičkog sveta, kao što je Jon Vidu, Filaret Barbu i Dimitrie Stan. U periodu od 45 godina, počevši od 1968. godine do 2013. godine, kada je preminuo, na čelu hora nalazio se maestro Remus Taškau, koji je vremenom svojom vizijom i sposobnošću formirao ansambl, a sve to zahvaljujući svom autoritetu i temperamentu stvaranja širokog umetničkog horizonta. Dirigentska palica Hora „Jon Vidu” Doma Kulture Opštine Lugož 2013. godine je bila preuzeta od strane prof. dr Lućiana Onica, apsolventa Muzičke Akademije u sklopu Zapadnog Univerziteta iz Temišvara i dugogodišnjeg soliste lugožanskog hora.

        Strukturu repertoara Hora „Jon Vidu” sačinjavaju, tokom četiri veka, muzičke kreacije od Palestrine i Orlanda di Lassa, preko Poulenca i Hindemitha, kreacije baroka, klasicizma i romantizma, sjajne obrade kreacija rumunskih stvaralaca, od Sabina Dragoja, Marciana Negrea i Paula Konstantineskua (nagrada Unije Kompozitora za interpretaciju dela Miorica) preko Sigismunda Toduce, Aleksandra Paškanua, Tudora Žarde, Dorua Popovića i Dana Vojkuleskua. Interpretacije za pamćenje vokalno-simfonijskih opusa kao što su Orfeu i Euridice Glücka i Acis i Galathea Hӓndela, betovenskih opusa IX Simfonia, Fantazija za klavir, hor i orkestar, Verdijev Rekvijem i Missa Solemnis W.A. Mozarta. Hor je tokom dosadašnjeg rada išao na brojne turneje i koncerte u inostranstvu i osvojio veliki broj nagrada (laureat horskih takmičenja u Rumuniji (I mesto – trajno stečeno), Nagrada Unije Kompozitora Rumunije za interpretaciju balade Miorica P. Konstantineskua (1969), Internacionalna Nagrada Aleksandru Paškanu od strane Društva Madrigal – Marin Konstantin – Horu Jon Vidu i dirigentu Remusu Taškau za izuzetne zasluge u horskoj aktivnosti (2000) i dr.). Na predlog Radiodifuzije Rumunije, ovaj hor je pod dirigentskom palicom maestra Remusa Taškaua, 10. decembra 2007. godine održao javni koncert u Pravoslavnoj Crkvi Velika Gospojina iz Lugoža, predstavljajući Rumuniju u okviru projekta Evropske Unije – Specijalan Božićni dan – 2007, koji je bio preuzet i emitovan od strane 25 radiodifuznih kuća iz Evrope, Kanade i Novog Zelanda.

 

                 Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo” (BiH)

 

        Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo” osnovan je 1949. godine. Tokom dugog niza godina njegovog delovanja, horom su dirigovala brojna priznata dirigentska imena poput Miroslava Homena, Milana Jeličanina, Tvrtka Karlovića i Andrije Pavliča. Hor je gostovao na brojnim festivalima i takmičenjima u Evropi, gde je osvajao prva mjesta (Engleska, Grčka i dr.) ali je 1992. godine, zbog rata u BiH, prestao s radom. Ponovo je oformljen i počeo s radom 2007. godine, na inicijativu Ženskog vokalnog ansambla „Corona” i dirigentice Tijane Vignjević. Ovaj hor neguje tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine i Balkana, pesme autora iz regiona, kao i klasični horski repertoar. Okuplja pevače amatere, različitog uzrasta i uvijek je otvoren za nove članove. Do sada je učestvovao na nekoliko domaćih festivala (Baščaršijske noći, Smotra horova Saveza Kulturno Umjetničkih Društava Sarajevo, Smotra horskog stvaralaštva Bosanska Krupa), a osim koncerata u Bosni i Hercegovini, nastupao je u Srbiji, Ohridu u Makedoniji, gde je 2009. na međunarodnom takmičenju horova osvojio treću nagradu, Francuskoj (2012.), kao deo projekta La Viva koji se pevanjem bori za poštovanje ljudskih prava i dr. U maju 2016. godine hor je osvojio zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini (BiH). U koncertnoj sezoni 2012/2013 hor je bio redovni učesnik programa „Večeri sa Sidranom” u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, sa eminentnim bosanskohercegovačkim pesnikom Abdulahom Sidranom. Hor održava saradnju sa brojnim horovima iz inostranstva (Finska, Holandija, Francuska, Srbija, Hrvatska, Norveška).

Dirigentica hora je Tijana Vignjević.

 

Kamerni hor „Lavirint” (Zaječar)

 

          Kamerni hor „Lavirint” je formiran 2001. godine u Zaječaru i gaji vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha. Do sada beleži veliki broj javnih nastupa i koncerata u našoj zemlji i inostranstvu – Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Republici Srpskoj, Austriji, Sloveniji. Dobitnik je brojnih diploma i nagrada na horskim takmičenjima i festivalima, među kojima treba izdvojiti kao najznačajnije prvo mesto i gran pri nagradu na Prvom međunarodnom horskom festivalu Majske svečanosti u Bijeljini (Republika Srpska) 2002. godine, i na istoimenom Trećem i Petom međunarodnom horskom festivalu osvojene srebrne medalje. Tokom 2003. godine, ovaj kamerni hor je učestvovao i na „9th International Choir Competition” u Budimpešti, gde je u konkurenciji kamernih horova osvojio srebrnu diplomu, a na „4th International Venezia Music Festival” 2013. godine u Veneciji, je nagrađen zlatnom diplomom. Hor je, pored ostalog, tokom dosadašnjeg rada ostvario uspešnu saradnju sa Slovenačkom kulturnom zajednicom Timočke Krajine „Ivan Cankar”, kao i sa Udruženjem muzičkih umetnika Vladislav Hiršl iz Zaječara, a održali su i zajednički koncert horske muzike sa horom International Belgrade Singers na lokalitetu Felix Romuliana i Društvom srpsko-japanskog prijateljstva u Jagodini. Hor „Lavirint”  je održao i nekoliko koncerata duhovne muzike u pravoslavnim crkvama u Zaječaru, Negotinu i Boljevcu, kao i u katoličkim crkvama u Zaječaru i Boru. Jedan od najzanimljivijih koncerata koje je održao je bio nastup u Zlotskoj pećini. Umetnički rukovodilac i dirigent hora je primarius dr sci. med. Željka Aleksić. Završila je harmoniku i flautu u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru. Od 1991. godine vodi vokalno-instrumentalni sastav „Lavirint”, koji 2001. godine prerasta u kamerni hor. Dobitnik je Medalje za kulturni doprinos grada Zaječara 2004. godine.

 

 

Hor „Raspevani profesori“ (Vršac)

 

         Druženje „Raspevanih profesora” započelo je u januaru 2012. godine, a prvi nastup hor je imao na humanitarnom koncertu „Žurka za Marka”, održanom u centru „Millennium” 29. oktobra iste godine. Krajem 2014. godine je i zvanično postao Umetničko – obrazovni centar „Raspevani profesori”. Danas hor broji dvadesetak članova različitih profesija, uglavnom prosvetnih radnika, a okuplja ih Marina Kliska, diplomirani muzički pedagog. Članovi hora su ljudi različitih nacionalnosti i generacija, ali ih sve spaja ljubav prema muzici, želja za druženjem i ogroman entuzijazam.

          Hor je za šest godina svog postojanja imao veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu a redovno nastupa i na različitim svečanostima u Vršcu i okolini. Repertoar hora je na više jezika i kreće se od tradicionalnih, starogradskih i zabavnih pesama, do duhovnih kompozicija. Više puta je  nastupao u temišvarskoj Sabornoj crkvi, a učestvovao je i na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Lugožu u Rumuniji. Uspešno sarađuje sa „Češkom besedom”, udruženjem pripadnika češke nacionalne manjine. Saradnja je počela Uskršnjim koncertom, zatim je usledilo i učešće na festivalu narodnog stvaralaštva u Češkoj, a prošle godine je organizovan i Božićni koncert u ambasadi Republike Češke.

       Hor je prvi samostalni koncert pod nazivom „Bonton sreće” održao 18. maja prošle godine u centru „Millennium” a ove godine je prvi put nastupio na valjevskom festivalu horova „Horfest” koji ima takmičarski karakter. U svojoj kategoriji je osvojio prvu nagradu, kao i posebnu nagradu žirija za najbolje izvedenu popularnu kompoziciju za pesmu „Devojko mala”.

       Marina Kliska (rođena Čengeri) je osnovnu muzičku školu završila u rodnom gradu Vršcu. Dalje obrazovanje je stekla u Srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Uz Uz ljubav prema muzici od malena, logičan dalji izbor bio je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, odsek za opštu muzičku pedagogiju.

Od 2004. godine bavi se pedagoškim radom u više škola, a u svakoj školi uspešno vodi horsku sekciju. Vodi hor „Raspevani profesori” od osnivanja hora 2012. godine.

 

 

Sofijski crkveni hor i orkestar iz Stokholma (Švedska)

 

          Sofijski crkveni hor i orkestar je osnovan 1979. godine i od tada do danas radi pod dirigentskom palicom Arne Johansona. Najviše nastupaju u matičnoj crkvi na crkvenim službama ali nastupaju često i na drugim koncertima u Švedskoj i inostranstvu. Većina repertoara je sakralnog karaktera, kao što su Bahova velika misa, Bramsov nemački rekvijem, Mocartov i Verdijev rekvijem i druga velika dela poznatih kompozitora. Pored zajedničkih nastupa sa horom, orkestar posebno izvodi dela Čajkovskog, Dvoržaka i dr. Takođe i hor ima svoje akapela koncerte na kojima peva dela mnogih švedskih kompozitora, ali i dela Rahmanjina i drugih pravoslavnih kompozitora. Hor i orkestar su u svojoj karijeri održali mnogobrojne koncerte po velikim evropskim gradovima (Rimu, Parizu, Moskvi, Rigi, San Petersburgu, Pragu, Lisabonu, Berlinu, Budimpešti, Varšavi, Njujorku i dr.) a posebno su ponosni na prestižnu nagradu iz 2003. godine koju je hor osvojio na festivalu pravoslavne svetske muzike u Poljskoj.

Dirigent Arne Johanson rođen je na jugu Švedske. Od 1972. do 1977. studirao je klavir, orgulje i dirigovanje na Kraljevskom univerzitetskom muzičkom koledžu. Već 1979. godine počinje da radi u Sofijskoj crkvi u Stokholmu i iste godine osniva Sofijski crkveni hor i kamerni orkestar. Pored toga aktivno svira orgulje na crkvenim službama i koncertima.

 

O festivalu:

 

Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima i horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Do sada je održano četiri festivala, svake godine u junu mesecu, u okviru kojih su nastupili svi zrenjaninski horovi kao i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. O značaju horske muzike u ovom gradu govori podatak da je Zrenjanin u Srbiji, ali i regionu, prema broju stanovnika grad sa najviše horova. Izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike u Zrenjaninu je bio dirigent Slobodan Bursać (1941-1993), sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. On je svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio generacije pevača, od kojih su mnogi danas angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Zbog toga je ovaj festival osnovan kako u znak sećanja na ovu značajnu ličnost za kulturni život grada, tako i u cilju očuvanja i negovanja horske tradicije u Zrenjaninu. Festival organizuju KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

 

Više informacija o festivalu biće dostupno na:     

https://www.facebook.com/Horski-Festival-Slobodan-Bursać-Zrenjanin-1503322483225007/

www.hfsb.org.rs

 

OD PETOG JUNA DO 19. AVGUSTA

#MANIFESTACIJA

“BANATSKA BAJKA

– LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

Manifestacija Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti biće održana i ove godine, po drugi put u Zrenjaninu od petog juna do 19. avgusta 2018. godine. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija i IP Media 023 uz podršku Grada Zrenjanina. #U toku leta, od utorka do nedelje u planu je čak 66 programa namenjenih svim generacijama. Programi su tematski podeljeni i počinjaće od od 20h, sem dečijih. #Utorak je rezervisan za vinske priče i muziku sa malim izletima u vidu gostovanja Mirjane Barjkatarević, popularne ženske spisateljice i Nastupa “Gradnuličkih bisera”. Gostovaće udruženja vinara i vinogradara iz Araca, Orlovata, Mužlje, Zrenjanina, Kleka, Taraša kao i gosti sa strane. #Srede su rezervisane za multimedijalne programa i predstvaljanja umetnika, književnika, kulturno umetničkih društava, biće i modnih modne revija, rokenrol bendova i festivala poput Rock Village iz regiona Banata. Imaćemo i pozorišnu predstave i gostovanja Udruženja. #Četvrtak je predviđen za dečije programe, radionice, predstave i razne prezentacije. #Petkom ćemo ugostiti Turističke organizacije iz Srbije koje će se predstaviti svojim programima i ponudama a imaćemo priliku da uživamo i u našim programima. #Subotom će biti organizovani koncerti zabavne i evergrin muzike a #nedeljom će se predstaviti naseljena mesta iz Banata i gosti .

#Napomena: U slučaju lošeg vremena program za taj dan će biti otkazan.

#Informacije o manifestaciji i program možete ponaći na FB stranici Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti –

https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti-1341842445907622/

 

#Organizatori: Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Zrenjanina i IP Media023.

Pokrovitelj: Grad Zrenjanina –

 

#Ulaz na sve programe je besplatan.

 

#SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE ZAKAZANO JE ZA UTORAK, 5. JUN U 20 ČASOVA. U okviru predviđenog programa publici će se obratiti organizatori, predstavnici grada i okruga, najaviti predviđene aktivnosti a gosti će imati priliku da uživaju uz muziku novosadskog Invicto benda. –

 

PRVA NEDELJA MANIFESTACIJE OD 5 – 10. JUNA

 

  • Program –

 

 

UTORAK – 5. jun

20h – Svečano otvaranje manifestacije, najava programa, obraćanje organizatora, predstvanika grada i okruga  uz muziku  – Invicto bend NS

 

SREDA – 6. jun

20h – Književni klub “Branko Radičević” – Žitište i modna revija Etno urban stil -Asocijacija Bagljaš

22h – Projekcija filma

 

ČETVRTAK – 7. jun

18- 20h – Svečano otvaranje – Evropski inkluzivni turnir u odbojci

 

PETAK –  8. jun

 

20h – TO Osečina

 

SUBOTA – 9. jun

 

20h – koncert Big Ben

 

NEDELJA –  10. jun

 

20h – Sečanj

 

DRUGA NEDELJA MANIFESTACIJE

Od  12. do 17. juna –

 

  • Program –

 

 

UTORAK – 12. jun

 

20h –  Udruženje  vinogradara Aradac i nastup benda – „Francuska sobarica“

 

SREDA – 13. jun

 

20h – predstavljanje RNR Zona Lazarevo

22h – Projekcija filma

 

ČETVRTAK – 14. jun

 

19h   – Muzičko scenski program  Radmila Komlenić sa učenicima  OŠ “Jovan Jovanović  Zmaj” –

 

Animacije i radionice Centar za kreativno odrastanje CEKOM

 

PETAK – 15. jun

 

20h – Čudesni svet Dunđerskih

 

SUBOTA – 16. jun

 

20h – Muzički program

 

NEDELJA – 17. jun

 

20h – Predstavljanje – Novi Bečej

 

TREĆA NEDELJA MANIFESTACIJE

Od 19. do 24. juna

 

  • Program –

 

 

UTORAK – 19. jun

 

20h – Predstavljanje Društvo  vinara i vinogradara  “Vesela Braća” iz Orlovata i muzika benda – „Francuska sobarica“

 

SREDA –  20. jun

 

20h – Perica Markov , Radivoj Šajtinac, književnici i KUD „Pionir“

22h – Projekcija filma

 

ČETVRTAK –  21. jun

19h –  Centar za edukaciju BIG BEN – radionice –

Animacije i radionice Centar za kreativno odrastanje – CEKOM

 

PETAK – 22. jun

 

20h – Turistička organizacija Kikinda – predstavljanje –

 

SUBOTA – 23. jun

 

20h – Muzički program

 

NEDELJA-  24. jun

 

20h – Predstavljanje  naseljenog mesta –  Knićanin

 

ČETVRTA NEDELJA MANIFESTACIJE

Od 26. juna do 1. jula

 

  • Program –

 

 

UTORAK – 26. jun

 

20h – Ljubitelji vina Sveti Martin Mužlja i muzika benda „Francuska sobarica“ –

 

SREDA – 27. jun

 

20h – Draginja Milović, pesnikinja  i Pera Pesnik iz Banata , KUD „Lola “ Farkaždin, pevačke grupe „Zavičajni snovi“ i „Filigrani“  –

 

22h – Projekcija filma

 

ČETVRTAK  – 28. jun

 

18h – Veliki teatar Jagodina – predstava za decu

20h  –  Koncert Muzičkog centar Bolero i gosti programa – povodom obeležavanja 25 godina  postojanja

 

Animacije i radionice Centar za kreativno odrastanje CEKOM

 

PETAK – 29. jun

 

20h – TO Ivanjica

 

SUBOTA – 30. jun

 

20h – Muzički program

 

NEDELJA – 1. jul

 

20h – Žitište

 

UTORAK, 5. JUN

#TRIBINA

U utorak, 5. juna u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće održana tribina –  “Nacionalne i nacionalističke organizacije u Velikoj Kikindi od 1918 do 1941.” Govore : Tijana Rupčić, Marko Milošev i Srđan Sivčev, istoričari iz Kikinde. Moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

UTORAK, 5. JUN

#13. ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA HPTŠ „UROŠ PREDIĆ“ I „ZRENjANINSKE GIMNAZIJE“

– od 05. 6. do 14. 6. 2018.

  1. Završna izložba likovnih radova učenika HPTŠ „Uroš Predić“ i Zrenjaninske Gimnazije biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra u utorak, 5. juna u 18 časova. Na izložbi će učestvovati i učenici „Medicinske škole“, Muzičke škole „Josif Marinković“, „Srednje poljoprivredne škole“, EGŠ „Nikola Tesla“, ETŠ „Jovan Trajković“ i „Tehničke škole“. Ovom izložbom afirmiše se likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola. #Počev od 2006, prvom izložbom učenika smera tehničar modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić“, održano je deset izložbi u KCZR, jedna u PKZZ. Osnivanjem LIKOVNE SEKCIJE SREDNjIH ŠKOLA u HPTŠ „Uroš Predić“ 2012,  pridružuju se učenici „Zrenjaninske gimnazije“, a kasnije i učenici drugih srednjih škola. Biće prikazani radovi u različitim likovnim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, kao i u  mediju fotografije. Na izložbi će učestvovati oko 50 autora sa preko 150 radova. Koordinatorka likovnih radionica – rada sa učenicima je prof. likovne kulture Dušanka Đorđević koja je i autorka ove izložbene postavke.

 

SREDA, 6. JUN

DEČJI PROGRAM

  • „MI TO RADIMO NAJBOLJE“

„Mi to radimo najbolje“ – kulturno-zabavni program zrenjaninskih osnovnih škola biće održan u sredu, 6. juna u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Program počinje u 11 časova. #Reč je o tradicionalnom događaju na kraju školske godine, u kojem se predstavljaju najreprezentativniji objedinjeni programi zrenjaninskih osnovnih škola, sa priredbi i nastupa i u kom učenici kroz muziku, igru i recitale pokazuju svoje talente i teme kojima su se bavili u okviru pratećih nastavnih aktivnosti. #Ulaz na program je besplatan.

 

SREDA, 6. I ČETVRTAK, 7. JUN

#CIKLUS  FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

#FILM: “VINČESTER 73”

U sredu, 6. i četvrtak, 7. juna u Kulturnom centru Zrenjanina počinje ciklus filmova Džejmsa Stjuarta. U okviru predviđenog repertoara filmovi će se emitovati svake srede i četvrtka u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. #Ulaz na projekcije je besplatan. Prvo ostvarenje, koje se emituje, kako je navedeno, u sredu, 6. i četvrtak, 7. juna je film – “Vinčester 73”/Winchester 73. Reč je o američkom filmu iz 1950. godine, slavnog reditelja kriminalističkih, istorijskih i vestern filmova Anthonya Manna. U glavnoj ulozi je maestralni James Stewart. Filmska priča o borcu za pravdu. Film traje 92. min.

 

PONEDELJAK, 10. I UTORAK, 12. JUN

MJUZIKL “NAS SE TIČE KAKO ŽIVE PRIČE”

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 11. i utorak, 12. juna biće izveden mjuzikl “Nas se tiče kako žive priče” koji je urađen po motivima romana Dejana Aleksića. Glavna junakinja Hagi Agi i njen pomoćnik Rusvajko beže iz sveta knjige u potrazi za avanturom i u želji da ostvare neke od svojih snova….a sve to kroz niz zanimljivih scena i plesnih numera. Pisac ih traži, a da li će uspeti da ih nađe.

 

Tekst : Tatjana Dursun

Scenografija: Jovan Caran i Blagovesta Vasileva

Kostim: Nikoleta Vidaković i Marton Gizela

Realizacija : Plesni klub Free Dance i Kulturni centar Zrenjanina

#Cena ulaznice je 150din, program je humanitarnog karaktera a prikupljena sredstva biće namenjena Dečjem odeljenju zrenjaninske bolnice.

 

SREDA, 13. I ČETVRTAK, 14. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “NA OKUCI REKE”

U sredu, 13. i četvrtak, 14. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Na okuci reke”/Bend of The River (1952, SAD, 91’). Film se emituje od 20 časova. #Ulaz je besplatan.   Nakon velikog uspeha vesterna „Winchester 73“ Entoni Men nastavio je saradnju sa Džejmsom Stjuartom u istom žanru, te su sledećih godina zajedno snimili četiri vesterna, od kojih je prvi bio „Na okuci reke“. Kao i u svojim najpoznatijim delima iz toga žanra (Gola ostruga, Čovek sa Zapada), Men je i u ovom ostvarenju pokazao težnju ka fabularnoj i psihološkoj elaboriranosti te demonstrirao fin osećaj za psihologizaciju. Takođe, tu je i zaštitni znak njegovih vesterna – atraktivni pejzaži.

 

PONEDELJAK, 18. JUN

#ZAVRŠNI KONCERT BALETSKE ŠKOLE

U ponedeljak, 18. juna u organizaciji Baletske škole: “Dimitrije Parlić“ – Pančevo, Kulturnog centra Zrenjanina i Humanitarne organizacije „Budimo ljudi“, priređuje se završni koncert učenika Baletske škole, odeljenja u Zrenjaninu. Koncert počinje u 17 časova. Nastupiće učenici Niže baletske škole odeljenja u Zrenjaninu, kao i gosti iz matične škole u Pančevu. #Na programu su koreografije klasičnog i savremenog baleta i primenjene gimnastike, na muziku Šostakoviča, Ščedrina, Čajkovskog. Koncert je humanitarnog karaktera. Ulaznice se mogu kupiti, pre početka koncerta, na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina. Cena: 200 dinara.

 

SREDA, 20. I ČETVRTAK, 21. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “ČOVEK KOJI JE UBIO LIBERTI VALANSA”

U sredu, 20. i četvrtak, 21. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Čovek koji je ubio Liberti Valansa”/The Man Who Shot Liberty Valance” (1962, SAD, 123’). Film se emituje od 20 časova. #Ulaz je besplatan.  

„Čovek koji je ubio Liberti Valansa“je pretposljednji vestern Johna Forda. Film je imao nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji kostimi a John Wayne je nagrađen Laurel nagradom za najbolju akcijsku ulogu.“Čovek koji je ubio Libertija Valansa“ film je iz kasnog dela opusa glasovitog Džona Forda, kapitalno njegovo delo, ali i kapitalno za žanr vesterna u celini, maestralna sinteza temeljenih žanrovskih odrednica i njihova prekoračivanja.

 

OD PETKA, 22. DO NEDELJE, 24. JUNA

#BEGEJ FEST

Od 22. do 24. juna održaće se Sedmo-  Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST i Peta regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu. Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i Gradski Duvački Orkestar Zrenjanin. Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz pet država: Poljske, Češke, Mađarske, Ruminije i Srbije, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasika,… a na konferenciji će učestvovati predstavnici sedam država: Mađarske, Rusije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije   

 

PROGRAM TAKMIČENJA i KONFERENCIJE:

22.06.2018. Petak

Trg slobode (centar grada, u slučaju lošeg vremena Velika sala Kulturnog centra Zrenjanin)

 

20.00 OTVARANJE BEGEJ FESTA

Učestvuje Reprezentativni Orkestar Policije Srbije – Beograd )

 

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “PRERIJA ČASTI”

U sredu, 27. i četvrtak, 28. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Prerija časti”/Shenandoah (1965, SAD, 105’). Film se emituje od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

Film redatelja Andrewa V. McLaglena, smješten je u vreme američkog građanskog rata, osvojio je kritiku ponajviše zahvaljujući snažnoj anti-ratnoj poruci. #Farmer iz Virdžinije odbija da podrži ideju o konfederaciji jer se protivi ropstvu. Kada mu sin završi u zarobljeništvu, farmer kreće u potragu. Lično se uverivši u silne strahote rata, primoran je da odabere stranu. Igraju: James Stewart, Doug Mcclure, Glenn Corbett, Patrick Wayne i dr.

 

PONEDELJAK, 25. JUN

#KONCERT LJUBOMIRA

Koncert violiniste Ljubomira Mihailovića biće održan u ponedeljak, 25. juna u Reformatorskoj crkvi. Koncert počinje u 20 časova. #Ulaz je slobodan.

 

Program:

J.S.Bah Svite za violončelo

(transkripcija za violinu)

 

Svita br. 5. g-mol

 

Preuludio(Ouverture)

(Largo,Allegro moderato)

Allemanda

Corrente

Sarabanda

Gavotta I Gavotta II.

Giga

 

Svita br. 6.  d-dur

Biografija

Ljubomir Mihailović (1962.) diplomirao je u klasi profesora Rajka Dojčinovića na FMU. Magistarske studije je završio na Akademiji Umetnosti u Novome Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavao se i u klasi profesora Igora Ozima na „Hochschule für Music“ u Kelnu.

Koncertnu karijeru započinje sa osam godina kada je održao prvi solistički koncert. Dobio je više prvih nagrada na takmičenjima u zemlji. Na međunarodnom konkursu „Jaroslav Kocijan“  u Čehoslova–čkoj osvojio je drugu nagradu. Održao je brojne resitale i nastupao kao solista sa brojnim domaćim i stranim simfonijskim orkestrima (Beogradskom folharmonijom,Zagrebačkom filharmonijom,Orkestrom Vojske Jugoslavije,orkestrom FMU.Orkestrom RTB,Orkestrom iz Osijeka. Bio je i koncert-majstor  beogradskog kamernog orkestra „Sinfonijeta“.

Od 1994. do sada, svirao je, kao solista i koncert-majstor, sa Kelnskim Kamernim Ansamblom preko 400 koncerata širom Nemačke, Fra–ncuske, Švajcarske i Španije. Nastupao je još i u Grčkoj, Austriji, Peruu, Sovjetskom Savezu, Portugaliji i  Izraelu. Kao solista sa kamernim orkestrim „Mastori gudači“ pod vođstvom profesora Dejana Mihailovića snimio je kompakt disk „Četiri godišnja doba“ Anto–nija Vivaldija u izdanju MDM iz Kelna.

Kao profesor violine, pokazao je zapažen uspeh u radu sa studentima, što potvrđuju brojni javni nastupi i položene audicije za ugledne orkestre u zemlji i inostranstvu. Značajne su i druge pedagoške aktivnosti Ljubomira Mihailovića, kao npr. majstorski kursevi, članstvo u žirijima na takmičenjima violinista..

Ljubomir Mihailović je zaposlen kao vanredni profesor na FMU u Beogradu.

 

UTORAK, 26. JUN

#TRIBINA

U utorak, 26. juna u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće održana tribina – “Regulacija Begeja kroz vekove”. Uvodničar je Branislav Milić, etnolog. Moderator – Miroslav Samardžić, urednik tribinskog programa KCZR-a.

 

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “PRERIJA ČASTI”

U sredu, 27. i četvrtak, 28. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Prerija časti”/Shenandoah (1965, SAD, 105’). Film se emituje od 20 časova. #Ulaz je besplatan.

Film redatelja Andrewa V. McLaglena, smješten je u vreme američkog građanskog rata, osvojio je kritiku ponajviše zahvaljujući snažnoj anti-ratnoj poruci. #Farmer iz Virdžinije odbija da podrži ideju o konfederaciji jer se protivi ropstvu. Kada mu sin završi u zarobljeništvu, farmer kreće u potragu. Lično se uverivši u silne strahote rata, primoran je da odabere stranu. Igraju: James Stewart, Doug Mcclure, Glenn Corbett, Patrick Wayne i dr.

 

PETAK, 29. JUN

#IZLOŽBA ANĐELE MICIĆ

“DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN”

/Postavka je otvorena od 29. juna do 12. jula/

Izložba “Dogodilo se na današnji dan”, likovne umetnice Anđele Micić, biće otvorena u petak, 29. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Publici se predstavlja cikllus od 18 radova uređenih u kombinovanoj tehnici koji su nastali u periodu 2016/17. godine. #Anđela Micić je završila osnovne studije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu /2015./, master studije na istom fakultetu/ 2016./ a doktorirala na Fakultetu Primenjih umetnosti u Beogradu – 2017. g. Članica je ULUS-a. Izlagala je na preko 30 grupnih i sedam samostalnih izložbi. Aktivna je u svim poljima likovnog stvaralaštva. Za ovaj ciklus navodi da su uspomene sastavni deo naše prošlosti i da ih ponovo oživljava u njenim radovima. Baveći se starim fotografijama, starim stvarima generalno, u svojim radovima je kombinovala segmente nekoliko uspomena, ili je od jedne uspomene pravila različite varijacije te se iz tog razloga spontano i nametnuo termin – metamorfoza uspomena.  #Izložba je sastavni deo njenog master rada koji je sa ovim izložbenim ciklusom dobio zaokruženu “sliku” njenog trenutnog umetničkog interesovanja/umetničkog promišljanja – datom temom.

 

Prijatelji Kulturnog centra Zrenjanina

– Trgovinski lanac PerSu

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Dobro došli!

 

Izvor: Kulturni centar Zrenjanin

 

Related posts

Leave a Comment