Predstava SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi gostuje u Mokrinu

Savremena antifašistička borba pod vedrim nebom!

Poslednji put pre letnje pauze predstava SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi izvešće se 05. juna od 21.00 časova u Mokrin House-u. Ovo izvođenje na severu Banata odigraće se u bašti urbanog i modernog kompleksa u sred ravne Vojvodine. Čarima izvođenja napolju doprineće i prelepo ruralno okruženje.

SMRT FAŠIZMU: O Ribarima i Slobodi, dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, je nova produkcija nezavisne, omladinske trupe Reflektor teatar.

Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam.  

Milena Bogavac

Predstava Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi svoju premijeru imala je ove godine, simbolično 09. maja u Ateljeu 212, takođe izvedena je i u AKUD Ivo Lola Ribar, kao i u Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu. Doživela je intenzivne i pozitivne rekacije, kako publike, tako i stručne javnosti.

 

Više o predstavi i Reflektor teatru možete čitati na www.reflektorteatar.rs

Više informacija o Mokrin House-u, možete pročitati na www.mokrinhouse.com

 

Izvor: Reflektor teatar

Foto-izvor: Jelena Janković

Related posts

Leave a Comment