Koncert kvarteta „Epoque“ UK „Parobrod“

Čuveni češki gudački kvartet „Epoque“ održaće koncert u UK „Parobrod“ u subotu, 2. juna 2018, u 20h, u organizaciji Ambasade Češke Republike, UK „Parobrod“, ArtLinka i Srpske asocijacije festivala – SEFA. Ulaz na koncert je slobodan.

Kvartet Epoque, (Republika Češka)

Praški gudački kvartet Epoque osnovan je početkom 1999 godine. Četvorica odličnih solista i kamernih muzičara sa značajnim iskustvom na sceni, doneli su ne samo svoje muzičke stavove, saradnju i jedinstvo sopstvenih umetničkih priroda, već i vanredan interes za muzičke žanrove, koji ne pripadaju samo klasičnoj muzici već i džezu, roku i fanku. Iako kompozicije iz klasičnog gudačkog repertoara ostaju deo njihovih programa, veoma istančan pristup nekonvencionalnim aranžmanima donosi im nove mogućnosti u korišćenju gudačkih instrumenata i u isto vreme, omogućava im da prošire repertoar koji je jedinstven na češkoj i međunarodnoj sceni.

Članovi kvarteta su laureati nekoliko internacionalnih takmičenja (dva puta prvo mesto na takmičenju „Liezen“ u Austriji, prvo mesto na internacionalnom takmičenju „L. V Beethoven“ za gudačke kvartet, nagrada „Jeunesse Musicale“), a ansambl je učestvovao i na drugim takmičenjima poput „Paolo Borciani“. Ansambl je nastupao u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Izraelu, Japanu, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.

Kvartet redovno nastupa i u ciklusima Simfonijskog orkestra Češkog radija, nastupa na koncertima i festivalima kamerne muzike: Schleswig-Holstein Musikfestival, Concentus Moraviae, Muzički Festival Český Krumlov, Ciklus kamerne muzike Štutgarske filharmonije, Metamorphoses (Švajcarska), Festival „Ludwig van Beethoven“, Moravský podzim (Moravska jesen), ArtLink festival mladih talenata (Srbija) i drugi.

U džez muzici Kvartet je sarađivao sa umetnicima kao što su Mraz, Benny Beailey, Yoshiko Kishino, Trio Robert Balzar.

Kvartet čine:

David Pokorný (1985) – violina

Vladimír Klánský (1977) – violina

Vladimír Kroupa (1973) – viola

Vít Petrášek – (1978) – violončelo.

Related posts

Leave a Comment