Kulturni događaji u SKC-u Kragujevac

Ponedeljak, 14.maj, Kontakt galerija SKC-a, 20 časova
Molijerovi dani i Kamij Lorans

U okviru „Molijerovih dana“, u saradnji sa Francuskim institutom i izdavačkom kućom Laguna, u Kragujevac 14. maja dolazi francuska spisateljica Kamij Lornas, da govori o svom romanu netom prevedenom u nas – To bih mogla biti ja.
Učestvuju: Vladimir Pavlović, Sonja Filipović i autorka. Voditelj: Nenad Glišić
Kamij Lorans, pravo ime Lorans Riel, francuska je spisateljica, rođena 1957. Član je žirija nagrade Femina.
Ovaj bestseler francuske autorke predstavlja intrigantnu priču o životu jedne žene, o muškarcima koji prolaze kroz njen život i njene ljubavi prema njima. To je priča o tome kako izgleda biti voljen. Za ovaj roman Kamij Lorens dobila je nagradu FEMINE i bila nominovana za prestižnu nagradu GONKUR.
Vaše ime je Kler, imate četrdeset osam godina, profesorka ste, razvedena. Kako biste pratili Džoa, svog neuhvatljivog ljubavnika, otvorićete lažan profil na Fejsbuku: postajete mlada smeđokosa devojka od dvadeset četiri godine, slobodna, a ta fotografija na kojoj ste tako lepi, avaj, nije vaša. Međutim, u tu izmišljenu dvojnicu zaljubljuje se Kristof – sa nadimkom KisKris.
U vrtoglavoj igri ogledala između stvarnog i onlajn sveta Kamij Lorans priča o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da se odrekne strasti. Istovremeno senzualna, intelektualno stimulativna i aktuelna, Mogla bih to biti ja priča je o kojoj ćete dugo razmišljati nakon čitanja.

KAMIJ LORANS
Kamij Lorans je objavila 11 romana, dobitnik je nagrada Femina i Renodo gimnazijalaca u 2000. godini. Diplomirala je savremenu književnost, predavala u Ruenu, a potom u Maroku. Danas predaje na Institutu političkih nauka u Parizu.
Uporedo sa pisanjem, Kamij Lorans veliku pažnju posvećuje „živoj materiji tekstova“. Pokušava da razazna, kroz zanimljive pristupe, skriveno lice reči, ono koje se otkriva iza njihovog značenja.
Autor je eseja o ulozi žena u umetnosti, o tabuizaciji žene u kolektivno nesvesnom i u umetničkim delima. Kamij Lorans redovno objavljuje hronike u prestižnim novinama – L’Humanité, Le Monde, Libération. Njeni romani prevedeni su na tridesetak jezika. Član je žirija za književnu nagradu Femina.
Nakon prevoda romana U tom zagrljaju (objavila Narodna knjiga-Alfa, 2004, prevela Milica Perić) i Ni ti ni ja (objavila Mono i Manjana, 2007, prevela Izabela Nikodijević), izdavačka kuća Laguna ove godine je objavila njen poslednji roman Mogla bih to biti ja (prevela Gordana Breberina). Kroz sunovratnu igru ogledala između stvarnog i virtuelnog sveta, Kamij Lorans piše o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da odustane od svojih želja…

Četvrtak, 17. maj, Kontakt galerija SKC-a, 19 časova
Književno veče – dobitnik ovogodišnje Disove nagrade, pesnik Đorđe Nešić

Nešić u književnost ušao 1985. godine sa knjigom „Crv sumnje u jabuci razdora“ da bi od tada objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika.

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu egzistencijalnu i kolektivnu poziciju.
Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je, kako se dodaje u obrazloženju za nagradu, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.
Nešić, rođen 1957. u Bijelom Brdu, upravnik je Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju u Hrvatskoj.
Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik).
Do sada je objavio knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).
Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije i dobitnik je više nagrada

Subota, 19. maj, Kontakt galerija SKC-a, 20 časova
Izložba – Noć muzeja – W – Nađa Stamenović

U okviru manifestacije Noć muzeja, SKC Kragujevac predstaviće izložbu W autorke Nađe Stamenović. Otvaranje izložbe je zakazano za 20h u KONTAKT Galeriji SKC Izložbu će otvoriti Suzana Novčić, istoričarka umetnosti – Narodni muzej Kraljevo. Publika će izložbu moći da pogleda do 4. juna 2018.

W

Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju čineći na taj način kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnose grafika-crtež, crtež-grafika.
Tematski, u svojoj osnovi rad se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač. Kontrasti grubog i finog, pribor za sečenje naspram krhkog Wedwood porcelana. Beleg – kao znak obeležavanja neke površine … signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje. Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu, jesu karakteristike ovih radova koji sadrže određenu dozu estetike vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji su podcrtani floralinim motivom.

Nađa Stamenović

Rođena u Beogradu 1983.godine. Školu za dizajn u Beogradu završila 2002.godine. 2009.godine diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku. 2015.godine završila umetničke doktorske studije na istom fakultetu kod mentora Milete Prodanovića. Član ULUS-a od 2010. godine. Učestvovala na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima 9 samostalnih izložbi. Dobitnik je četiri nagrade. Trenutno živi i radi u Beogradu.

E-mail: nadjastamenovic23@gmail.com
Instagram: nadjastamenovic
Facebook stranica: Nadja Stamenovic Artist

 

Izvor: Studentski kulutni centar Kragujevac

Related posts

Leave a Comment