Otvara se Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, slavnog glumačkog para, zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije. U zgradi u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku, 5. maja od 19 časova, da zaviri u deo ostavštine iz bogate karijere našeg najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

Oni su zaveštali, ovoj instituciji kulture, svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.

Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica 60-ih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostvarenja.

Prvi put su zajedno igrali u filmu „Horoskop“ (1969) Bore Draškovića, zatim u „Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd „Obraz uz obraz“ ranih 70-ih.

Voleli su se „kao dve budale“ što su tajnim venčanjem u toku snimanja istoimenog filma i dokazali.

Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

 

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment