Predstavljanje nove knjige maga psihoterapije Irvina Jaloma „O sebi“ u DKSG

Petak, 30. mart u 19.00, Mala sala Doma kulture „Studentski grad“
Predstavljanje nove knjige jednog od najvećih psihoanalitičara današnjice
IRVINA JALOMA – O SEBI – u prevodu Milana Đurišića (Psihopolis, 2017)

Učestvuju: Snežana Kecojević Miljević, psihijatar i psihoterapeut,

Dušan Potkonjak, psihijatar i psihodramski psihoterapeut

Anđelka Cvijić, novinarka i književna kritičarka

Samo desetak dana posle američkog izdanja pred domaće čitaoce je stigla knjiga sećanja i memoarskih zapisa O sebi Irvina Jaloma, maga psihoterapije. Prema rečima samog Jaloma, ovo je njegova poslednja knjiga. Baveći se godinama psihoterapijskim radom, Jalom je ovde svoje terapeutske oči usmerio prema sebi i svom životu – najranijem detinjstvu, odrastanju, roditeljima, porodici, obrazovanju, izboru medicine i psihijatrije kao profesije, braku, deci, pisanju knjiga, svima koji su uticali na njega. Opisuje događaje iz psihoterapijske prakse, ali ne krije ni svoja najdublja osećanja, strahove, piše o starenju i varljivosti sećanja…, a sve je ilustrovano fotografijama iz albuma porodičnog i profesionalnog života.

Irvin David Jalom (13. 6. 1931, Vašington) američki je egzistencijalni psihijatar i književnik. Nјegovi roditelјi, Jevreji, emigrirali su iz Rusije u Ameriku. Dao je najveći doprinos predajući o grupnoj psihoterapiji i razvijajući model egzistencijalne terapije, u čijoj su osnovi četiri datosti lјudskog stanja: samoća, besmisao, smrt i slobodna volјa. Snimio je dokumentarne filmove o tehnikama terapije, a predstavlјen je u dokumentarcu Bekstvo od smrti, koji istražuje odnos nasilјa i straha od smrti.

Dela: Svakim danom sve bliže, Krvnik lјubavi, Smisao životaKad je Niče plakaoLežanje na kaučuLečenje ŠopenhaueromZvaću policiju, Problem SpinozaLečenje Jalomom, Gledanje u sunce, Grupna psihoterapija, Jedan dan, Čari psihoterapije

Izdavač njegovih romana na srpskom jeziku bio je Plato, a izdavač njegovih stručnih dela na srpskom je Psihopolis.

 

Izvor: Dom kulture „Studentski grad“

Related posts

Leave a Comment