Počinje konferencija „Pozorište izmedju politike i političnosti“

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu organizuje od 23. do 25. marta međunarodnu konferenciju “Pozorište između politike i političnosti: novi izazovi”, koja ima za cilj da analizom dinamičnog odnosa politike i pozorišta omogući teorijsko i praktično promišljanje savremenih teatarskih izraza iz različitih uglova i perspektiva. Ova važna tema za savremeni teatarski kontekst ima nameru da doprinese razvoju dijaloga o izazovima savremene pozorišne prakse. Osnovne teme konferencije raspoređene su u nekoliko celina među kojima su: Značenje političnosti pozorišta danas, Novi pozorišni produkcioni oblici I strategije, Javne poltike I savremene teatarske forme, Političnost pozorišta i društveni procesi, Pozorište I zajednica itd.

Sa preko 80 prijavljenih učesnika koji su autori tematski i metodološki raznolikih radova, Konferencija će centralnim i pratećim programom doprineti razumevanju različitih kulturnih i geopolitičkih pitanja. Učesnici konferencije su neki od najprominentnijih svetskih, evropskih, regionalnih i domaćih teatrologa i istraživača u oblasti studija pozorišta i izvođaštva, međutim jedan broj učesnika „dolazi“ i iz pozorišne prakse što stvara mogućnost susreta najaktuelnije pozorišne teorije i prakse. S obzirom da istraživači dolaze i van evropskog kontinenta, ovaj skup će pokušati  da prevaziđe manjkavosti eurocentričnih perspektiva, te otvara mogućnost za promišljanje globalnih obrazaca u kojima pozorište deluje.

Među uvodničirama konferencije najavljen je profesor Roehempton Univerziteta i autor knjige “Pozorište i politika” dr Đžo Keleher,  koji će održati plenarno predavanje. Konferenciju će otvoriti rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Zoran Erić, a početak skupa obeležiće i govor umetnika, reditelja Kokana Mladenovića. Svečano otvaranje i uvodno predavanje  konferencije zakazano je za 23. mart u 16.30h na sceni “Mata Milošević” na Fakultetu dramskih umetnosti, dok će istraživačke sesije 24. i 25. marta biti održane u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Konferencija je otovorena za publiku. Više informacija o programu konferencije možete naći na http://conf.menadzmentiprodukcijafdu.com/rs/.

 

Izvor: FDU Beograd

Related posts

Leave a Comment