Ovonedeljni program u SKC Kragujevac

Ponedeljak, 12. mart, Kontakt galerija SKC-a, 2200
Jazz Monday − Schimnik

Schimnik su dva samoprozvana sonična monaha koji veruju da elektronika ne mora biti ogoljena od svojstva i suštine i korišćena samo u svrhu gibanja mase u tehno klubu. Njihova je namera da i u taj kontekst ubrizgaju čestice duhovnosti. Štimaju njihove synth-ove na 432 hz i vežbaju uz amaterske snimke crkvenih pesama sve dok sonična smeša nije taman onakava kakva treba da bude da bi svoj koncept izneli autentično i iskreno.
Vasil Hadžigrudev (BG) − bass and synth
Lav Kovač (RS) − drums and synth

Utorak, 13. mart, Kontakt galerija SKC-a, 1900
Francuski filmski karavan – ciklus Omaž Cezarima

U okviru meseca Frankofonije kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom Omaž Cezarima. U čast filmske nagrade Cezar, Francuski institut u Beogradu i SKC Kragujevac predstaviće u okviru programa Francuski filmski karavan četiri filma, dobitnika ove značajne filmske nagrade. Filmovi će biti prikazani u Kontakt galeriji SKC-a, u utorak i sredu, 13. i 14. marta 2018, u terminima od 19 i 21č.. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. Ulaz za sve projekcije je besplatan www.institutfrancais.rs
Cezar (César) je francuska nacionalna filmska nagrada. Nominacije vrši francuska Akademija umetnosti i filmskih tehnika, osnovana 1975. godine, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazivani tokom prethodne godine. Prva dodela Cezara održana je 1976.

U 1900
Sizan (FRA, 2012, 94’)
Režija: Katel Kilevere
Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel

Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

U 2100
Serafina (FRA, 2008, 126’)
Režija: Marten Provo
Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren

Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdesetosmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

Sreda, 14. mart, Kontakt galerija SKC-a, 1900
Francuski filmski karavan – ciklus Omaž Cezarima

U 1900
Kapetan Konan (FRA, 1995, 133’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel le Bian

Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobeđuju. Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se navikne na uzbuđenja koja nosi borba.

U 2100
Kamij Klodel (FRA, 1987, 170’)
Režija: Bruno Nuiten
Igraju: Izabel Ađani, Žerar Depardje

Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, biva angažovana kao učenik i brzo se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju izumrlu maštu.

Četvrtak, 15. mart, Kontakt galerija SKC-a, 2200
Koncert − El Jazzyra

Niški sastav El Jazzyra nastupa u četvrtak. 15. marta u Kontakt galeriji SKC-a i ovim koncertom se obeležava početak četvrtog po redu pozorišnog festivala − Zlatne kulise.

El Jazzyra već dugi niz godina čini osnovu scene pojedinih niških klubova, a njihov prepoznatljiv zvuk ih uspešno vodi na turneje u zemlje regiona, ali i na angažmane širom sveta. Pošlo im je za rukom da spoje na prvi pogled nekompatibilne žanrove – deep house sa jazz-om, d’n’b-om i funk-om.

Najčešće bend radi kao petorka uz live saksofon i perkusije, ali po potrebi se uključuje i vokal kao i drugi instrumentalisti. To je upravo i jedna od velikih prednosti benda, stilska raznolikost kako u pogledu muzike, tako i u pogledu uticaja muzičara koji su trenutno na bini. U suštini, El Jazzyra nikada ne zvuči isto.

Sastav je svoju prvu punu afirmaciju doživeo na Nisville Jazz Festivalu i sličnim festivalima, ali i u Beogradu u klubovima kao što su Mladost, Tube, Brankow, Soho, Play, Bitef Art, Supermarket i mnogim drugim širom Srbije… Pored čestih nastupa u zemljama regiona (Bugarska, Makedonija, Crna Gora), El Jazzyra je postala rezident bend jednog od najvećih svetskih lanaca klubova Puro, sa kojim i danas ima odličnu saradnju. U okviru te saradnje, bend je svirao na više ekskluzivnih žurki i to u Dubaiju, Pizi, Tivtu, na Majorci…

Četvrtak, 15-18. mart, Sala PMF-a, 1800 i 2100
IV Festival amaterskih pozorišta Zlatna kulisa

Studentski kulturni centar Kragujevac i ove godine je organizator Festivala amaterskih pozorišta Zlatna kulisa, četvrtog po redu.

Na repertoaru se našlo 7 takmičarskih i 1 revijalna predstava, koja će se igrati u čast nagrađenih. Predstave će se igrati u terminima od 18č i 21č.

Odluku o najboljima donosiće, kao i svake godine do sada, dva žirija – Stručni žiri, ove godine u sastavu: Dubravka Brkić, glumica Pozorišta za decu, Kragujevac, Andrija Kuzmanović, pozorišni i filmski glumac, i Miroslav Petrović, glumac; i Žiri učesnika, sastavljen od članova ansambala učesnika festivala.

Ulaz je slobodan!

Četvrtak, 15. mart
1800, PRELjUBNICI, Pozorište kulturnog centra Radoje Domanović, Rača
2100 ANTIGONA, Omladinsko pozorište Vožd, Mišar

Petak, 16. mart
1800 HIMMELWEG, Akademsko pozorište Branko Krsmanović, Beograd
2100 HADERSFILD, Akademsko pozorište SKC Niš

Subota, 17. mart
1800 KRALj IBI, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta, Bečej
2100 PUT OKO SVETA, Dramski studio Daske, Laktaši

Nedelja, 18. mart
1800 DRAGI TATA, Teatar 011, Beograd
2100 VOLIM TE KAO KONjA, autorska predstava Romane Carane, Beograd (u čast nagrađenih)

 

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment