Sećanje na Nebojšu Glogovca u Jugoslovenskoj kinoteci

Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Od 6. do 9. marta 2018.

U Beogradu je 9. februara 2018. preminuo Nebojša Glogovac, filmski, pozorišni i televizijski glumac. Smatran vodećim glumcem svoje generacije, Glogovac je ostvario brojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim filmovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Technotise: Edit i ja“, „Kenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“, „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „S/kidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

Za glavnu ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj. Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

Utorak, 6.3.

17:00 NEBESKA UDICA (SRJ, 2000)
ul:. Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović
r: Ljubiša Samardžić

19:00 UBISTVO SA PREDUMIŠLjAJEM (SRJ, 1995)
ul:. Nebojša Glogovac, Branka Katić
r: Gorčin Stojanović

21:00 BURE BARUTA (SRJ, 1998)
ul:. Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček
r: Goran Paskaljević

Sreda, 7.3.

17:00 MUNjE (SRJ, 2001)
ul:. Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
r: Radivoje Andrić

19:00 KAD PORASTEM BIĆU KENGUR (SCG, 2004)
ul:. Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
r: Radivoje Andrić

21:00 KLOPKA (RS/NEM/MAĐ, 2007)
ul:. Nebojša Glogovac, Nataša Ninković
r: Srdan Golubović

Četvrtak 8.3.

18:00 HADERSFILD (RS, 2007)
ul:. Nebojša Glogovac, Goran Šušljik
r: Ivan Živković

20:30 KENjAC (HR/BIH/VB/RS, 2009)
ul:. Nebojša Glogovac, Nataša Janjić
r: Antonio Nuić

Petak 9.3.

20:30 ŽENA SA SLOMLjENIM NOSEM (RS, 2010)
ul:. Nebojša Glogovac, Nada Šargin
r: Srđan Koljević

 

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment