Hor slavista nastupa u Poletu

Hor sla­vi­sta odr­žaće kon­cert tradicionalnih pesama slovenskih naroda u Galeriji Polet, u nedelju, 25.2. od 20h. Očekuju vas kompozicije na ru­skom, srp­skom, ukra­jin­skom, bu­gar­skom, be­lo­ru­skom i če­škom je­zi­ku. Jedan od osnovnih ciljeva koji objedinjuje ove mlade ljude jeste promovisanje slovenske kulture, očuvanje tradicionalnih vrednosti i negovanje prijateljstva kroz snagu muzike i pesme.

Nastali na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku 2007. godine, svojim interesovanjem za muziku slovenskih naroda veoma brzo su privukli pažnju šire publike. Pod rukovodstvom lektora Aleksandre Matrusove do 2010. godine, Hor je nastupao pred studentima, profesorima, književnicima, kao i pred državnim službenicima, ambasadorima i mnogim drugim visokim zvaničnicima.

Dragoceno iskustvo za mlade horiste bilo je učešće na Akademiji pravoslavne muzike 2009. godine u Sankt Peterburgu. Održali su koncert i u Velikom Novgorodu, učestvovali u nastupima pod dirigentskom palicom eminentnih ruskih dirigenata, a najznačajnije je učešće u liturgiji na ostrvu Valaam.

Pored mnogih nastupa na Beogradskom univerzitetu, u Ruskom domu, ruskoj, beloruskoj, poljskoj i drugim ambasadama, hor se ponosi nastupom na sceni velike sale Centra Sava na koncertu posvećenom osamdesetoj godišnjici Ruskog doma u Beogradu, kao i učešćem na promociji knjige generala Leonida Rešetnjikova, direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina (RISI), i humanitarnim koncertima na Filološkom fakultetu i u Ruskom domu. Od 2010. godine do jeseni 2014. godine Hor slavista nastupao je pod rukovodstvom Mine Đurić, a od 2014. pod rukovodstvom je Ane Grujić, profesora ruskog jezika.

Među dragim nastupima od 2014. slavisti izdvajaju se: nastup u Skupštini grada na promociji knjige o ruskoj carskoj porodici Petra Muljtatuli, višeg naučnog saradnika RISI, nastup u Vojnoj gimnaziji na svetosavskoj proslavi; a kao najznačajnije: koncerte u Moskvi i Simferopolju na poziv direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja i protojereja Sergeja Šastina, starešine Krutickog patrijaršijskog podvorja u Moskvi. Takođe jedan od značajnijih događaja predstavlja koncert na Trgu Republike u Beogradu, povodom obeležavanja 70. Godišnjice od pobede nad fašizmom.
U aprilu 2017. godine Hor slavista je ponosno obeležio svoj prvi jubilej velikim koncertom u Ruskom domu, a desetogodišnji rad krunisao je u maju nastupima sa ruskim kozačkim ansamblom «Živa Rus» u Kikindi u okviru manifestacije «Ruski dani u Kikindi» i nastupom u Moskvi, predstavljajući svoju zemlju na Festivalu „Melodija jedinstva“.

Cena ulaznice: 150,00 dinara
Dobro došli!

 

Izvor: Hor slavista

Related posts

Leave a Comment