Francuska filozofkinja Katrin Malabu dolazi u Beograd

Preobražaji inteligencije

 

Fakultet za medije i komunikacije sa ponosom ističe da će biti domaćin istaknutoj francuskoj filozofkinji Katrin Malabu. U poseti Beogradu, Malabu ćepredstaviti njen filozofski rad na polju promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanju života i mašine.

 

Pozivamo vas da posetite otvoreno predavanje i razgovor:

Utorak 27. februar, u 18h

Fakultet za medije i komunikacije,
Karađorđeva 65, 4. sprat, Sala 8,
Predavanje: Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti

Sreda, 28. februar, u 18h

Francuski institut u Srbiji
Knez Mihailova 31
Razgovor sa Katrin Malabu

Učestvuju:

– Katrin Malabu, filozofkinja

– Jovan Čekić, filozof

– Ante Jerić, filozof

– Srđa Janković, prevodilac

Razgovor vodi: Petar Milat, filozof

(francusko-srpski simultani prevod)

_______________________________________________________________________

Katrin Malabu jedna je najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvineu. Osovinu njenog filozofskog rada čini pojam plastičnosti i razvoj plastične ontologije. Pojam plastičnosti podjednako označava sposobnost preuzimanja forme i stvaranja forme. Malabu je ovaj termin preuzela od Hegela, kreativno ga razvila premošćujući brojne postojeće jazove između filozofije, psihoanalize i neuronauka i pritom transformisala svaku od tih disciplina. Trenutno istražuje zajedničko uporište antiteleoloških tendencija u filozofiji, politici i biologiji.

Njene najvažnije knjige su Budućnost Hegela: plastičnost, temporalnost i dijalektika (Pariz, 1996); Hajdeger i promena: o fantastičnom u filozofiji(Pariz, 2004); Šta da radimo sa našim mozgom (Pariz, 2004 [FMK, 2017]), Novi ranjenici: od neuroze do oštećenja mozga (Pariz, 2007), Ontologija nezgode (Pariz, 2009 [Multimedijalni institut, 2016]) i Pre sutra: epigeneza i racionalnost (Pariz, 2014), Preobražaji inteligencije (Pariz, 2017 [FMK & Multimedijalni institute, 2018]).

________________________________________________________________________

Naslov predavanja koje će Katrin Malabu održati u Beogradu i Zagrebu poigrava se sa izrazom „dolina sablasnosti“ [„uncanny valley”], do kojeg je došao poznati robotičar Masahiro Mori u cilju opisivanja odnosa između stepena sličnosti robota i ljudskog bića, i osećaja koji robot izaziva kod posmatrača. Ovaj koncept pretpostavlja da humanoidni roboti, koji izgledaju gotovo isto kao prava ljudska bića, izazivanju osećaj nelagode i jezovitosti. Dolina ovde označava procep u ljudskom pogledu na sopstvenu repliku. Što je sličnost veća, to je jači osećaj odbojnosti (podnožje doline). Malabu će se u predavanju osvrnuti, izmeđ ostalog, i na našu poziciju u toj dolini, imajući u vidu poslednje pomake u veštačkoj inteligenciji, a kao primer će joj poslužiti Hansonovi roboti Sofija i Filip K. Dik. Malabu će se dalje nadovezati na sličnosti i razlike između osećaja ovakve „odbojnosti“ i „kvira“.

________________________________________________________________________

Organizatori: Fakultet za medije i komunikacije i Multimedijalni institut.

U saradnji sa Francuskim institutima u Beogradu i Zagrebu, Kulturtregerom, Kurzivom, Akademijom dramske umjetnosti.

Izvor: Fakultet za medije i komunikacije

Related posts

Leave a Comment